Izabran novi ministar za boračka pitanja u Tuzli, suzdržani bili iz NS-a, SDP-a i PDA

Amir Kulaglić iz Demokratske fronte (DF) izabran je za novog ministra za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.Kulaglić je izabran nakon što je na poziciju ministra za boračka pitanja ostavku podnio Elvir Mujkanović, koji nije mogao zasnovati radni odnos u Vladi TK, jer njegova stručna sprema nije odgovarala ministarskoj funkciji.

“Pred nama su vrlo ozbiljni i odgovorni izazovi, prije svega usklađivanje Zakona o dopunskim pravima boraca TK sa federalnim zakonom koji će od nas tražiti vrlo odgovoran i savjestan odnos prema ovoj populaciji iz koje lično dolazim”, kazao je novoizabrani ministar Amir Kulaglić.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Prilikom izbora novog ministra suzdržani su bili zastupnici u Skupštini TK iz Naše stranke, Pokreta demokratske akcije (PDA) i Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz SDP-a pozivaju na moralnu, političku i krivičnu odgovornost premijera TK Denijala Tulumovića iz SDA i članove Komisije za izbor i imenovanje Elvira Mujkanovića za ranijeg ministra.

“Premijer i članovi komisije su prećutali Skupštini TK i doveli sve nas u zabludu da glasamo za prijedlog ministra koji formalno-pravno nije ispunjavao te uslove. Time se nanijela velika šteta Vladi, Skupštini i samom kandidatu koji je doveden u zabludu”, izjavio je Dževad Hadžić iz Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Govoreći o novom kantonalnom ministru za boračka pitanja, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u spomenutom zakonodavnom tijelu Mahir Mešalić je istakao da je novi kandidat predložen na insistiranje premijera Tulumovića, Vlade TK i skupštinske većine.

“Mi se nismo odrekli starog ministra jer to je bio oficir Armije RBiH kojem nažalost ova država nije nostrificirala diplomu. On je kao oficir Vojske FBiH u to vrijeme bio poslan od države na školovanje u Tursku gdje je proveo nekih 20 mjeseci. Međutim, zbog nedostatka odgovora od nadležnih institucija on nije dobio odgovor u kojoj stručnoj spremi je trenutno”, istakao je Mešalić.

Za novog ministra Amira Kulaglića, Mešalić je kazao da je on predložen zbog svih sposobnosti koje posjeduje. Istakao je da je on vrlo kompetentna osoba koja se bori za prava boraca već duži vremenski period, a uz to je i član Udruženja žrtava genocida u Srebrenici.

“Sa svih aspekata je vrlo kompetentan za tu poziciju. On je demobilisani major Armije RBiH, a u njegovoj biografiji koja je besprijekorna, također se navodi da je bio i pomoćnik komandanta 28. divizije za moral”, naglasio je Mešalić.

Kako je navedeno u biografiji, Kulaglić ima završena dva fakulteta i to Fakultet elektrotehnike u Osijeku i Građevinski fakultet u Tuzli. Od decembra 2016. godine je na evidenciji Službe za zapošljavanje TK, a ranije radio u administracije Općine Srebrenica.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: