Incko i Nelson o smjeni Kormana: Odluka Vlade TK nije u interesu javnosti

U zajedničkom pismu upućenom u novembru vlastima Tuzlanskog kantona, američki ambasador Eric Nelson i visoki predstavnik Valentin Inzko upozorili su na poteze koji omogućavaju direktnu političku kontrolu nad policijom, “jer su temeljna nezavisnost i objektivnost od suštinske važnosti za odgovarajuće funkcioniranje institucija javne sigurnosti”.

– Nažalost, današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona o smjeni komesara policije tog kantona pokazuje da vlasti nisu spremne da poštuju osnovne principe dobrog upravljanja, što je ključni element svake funkcionalne države – navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kako se nadalje navodi, zvaničnici koji imaju utvrđene mandate u nepolitičkim institucijama kao što je policija ne bi trebali biti smjenjivani samo zato što je došlo do promjene u političkoj konstelaciji, nego bi se trebali vrednovati na temelju objektivnih i profesionalnih standarda.

U zajedničkoj izjavi se ističe kako su odgovornost i transparentnost sastavni dijelovi dobre uprave i efikasnih institucija koje služe javnom interesu.

Istovremeno, navodi se kako “kontinuirani napadi političkih organa u Tuzlanskom kantonu na nezavisnost policije pokazuju da nema dovoljne opredijeljenosti za profesionalizam”.

Američka ambasada i OHR smatraju kako se ne može reći da je današnja odluka Vlade Tuzlanskog kantona donesena u interesu javnosti.

– Ispoštovati procedure samo po sebi ne znači i dobro upravljanje, a javna sigurnost i sigurnost građana treba da budu važnije od političkih interesa – navodi se u zajedničkoj izjavi Ambasade SAD-a i OHR-a.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: