Imenovani novi ministri u Vladi TK, usvojen Prijedlog budžeta u iznosu od 386 miliona KM

Na dnevni red sjednice Skupštine TK naknadno je uvršten Prijedlog za razrješenje ministara zbog izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK, te Prijedlog za imenovanje ministara koji će rukovoditi novim ministarstvima.

Ranije je odlučeno da se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva TK i Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK spajaju u Ministarstvo privrede TK, dok se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, razdvaja na Ministarstvo obrazovanja TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK.

Za ministra privrede TK imenovan je Osman Puškar, koji je ranije obnašao funkciju ministra razvoja i poduzetništva. Puškar je, inače, kadar Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS).

Za ministra za kulturu, sport i mlade TK imenovan je Srđan Mićanović, koji je ranije obnašao funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva TK. Mićanović je kadar Stranke demokratske akcije.

Dosadašnji ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Zlatan Muratović, imenovan je za ministra obrazovanja i nauke. Muratović je iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Budžet za narednu godinu ima stabilizirajuću, te izraženu razvojnu, kao i socijalnu komponentu. Povećana su sredstva za podršku poljoprivredne proizvodnje za oko 15 posto.

Ministar finansija TK Jakub Suljkanović izjavio je da je budžet za narednu godinu veći za oko 26,5 miliona KM u odnosu na 2017.

“Kada je u pitanju prihodovna strana, opet su najizdašniji prihodi po osnovu PDV-a, zatim poreza na dobit i poreza na dohodak, koji čine gotovo 90 posto ukupne strukture prihoda budžeta”, kazao je Suljkanović.

Po njegovim riječima, u rashodovnoj strani najdominantniji rashodi su bruto plaće i naknade koje nemaju karakter plaće, i oni čine oko 232 miliona, što je oko 58 posto.

U Prijedlogu budžeta za 2018. godinu kreirana je i nova budžetska pozicija, pomoć nižim nivoima vlasti, na kojoj je predviđeno oko milion KM.

U odnosu na 2017. godinu povećana su novčana namjenska sredstva u oblasti Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice ovog kantona.

U 2018. godini u odnosu na ovu program kapitalnih ulaganja je povećan za pola milona KM.

Predviđeno je i povećanje plaća svim budžetskim korisnicima za 6,5 posto. Iznos sredstava koji je na godišnjem nivou predviđen za ove namjene je oko 11 miliona KM. Povećan je iznos sredstava za socijalno osjetljive kategorije, a Budžet Ministarstva za rad i socijalnu politiku povećan je za oko 1.700.000 KM.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Mirza Omerdić smatra da je Prijedlog budžeta za narednu godinu svakako bolji nego prethodni, ocijenivši da on predstavlja kontinuitet rada ove vlasti na TK.

“Vlada TK iz godine u godinu poboljšava budžet kantona u smislu da se povećavaju plaće ustavnim kategorijama, te socijalna davanja, ali i kapitalna ulaganja”, mišljenja je Omerdić.

Poslanici Socijaldemokratske partije u Skupštini TK bili su suzdržani prilikom izjašnjavanja o Prijedlogu budžeta TK za 2018. godinu. Opozicija u zakonodavnom tijelu nije u potpunosti zadovoljna Prijedlogom.

“Tražili smo da se povećaju plate, odnosno da se poboljša status radnika u obrazovanju i sa tim smo zadovoljni. S druge strane, također smo tražili da se povećaju izdvajanja za obrazovnu infrastrukturu, što u ovom budžetu ne vidimo”, izjavio je predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Skupština TK usvojila je i Zakon o izvršenju Budžeta TK za narednu godinu.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: