Iako Termoelektrana radi na minimumu: Zagađenost zraka u Tuzli i Živinicama opet raste

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona proglasilo je epizodu pripravnosti na području grada Tuzle te epizodu upozorenja za Živinice.

Razlog je velika koncentracija sumpor dioksida u zraku koja je kulminirala jučer u ranim jutarnjim satima u Tuzli, a nešto kasnije i u Živinicama.

Resorno ministarstvo objavilo je preporuke građanima, u kojima se između ostalog nalaže da se smanji kretanje na otvorenom te da se umjesto automobila koristi javni prijevoz.

Civilna zaštita Grada Tuzle zatražila je da Termoelektrana Tuzla aktivira plan koji se koristi u uslovima prekomjernog zagađenja zraka, što je odmah i učinjeno. Blok 3 u Termoelektrani Tuzla je zaustavljen, dok blokovi 4, 5 i 6 rade na tehničkom minimumu.

Danas je, kada je u pitanju zagađenje zraka prekomjernim količinama sumpor dioksida, u ranim jutarnjim satima nastupilo zatišje, ali kako dan odmiče situacija i u Tuzli i Živinicama se komplicira.

U Živinicama je jutros u 04.00 sata koncentracija sumpor dioksida iznosila 86,2 mikrograma po metru kubnom i od tada konstantno raste. Tako je u 10.00 sati dosegla 213,9 mikrograma po metru kubnom.

U Tuzli je koncentracija sumpor dioksida u 6.00 sati iznosila 70,3, dok je u 10 sati porasla na 125,6. Granična vrijednost iznosi 350.

Podsjećamo, prema podacima mjernih stanica na području Tuzle jučer u toku noći su zabilježene veoma visoke koncentracija sumpor dioksida u zraku.

U 4.00 sata koncentracija sumpor dioksida je iznosila 735 mikrograma po metru kubnom, što je više nego duplo od granične vrijednosti. U Živinicama je, pak jučer u 10.00 mjereno 505 mikrograma po metru kubnom.

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: