Hadžić: Očekujemo pozitivan odgovor Vlade FBiH i putnu deblokadu Tuzlanskog kantona

Iako je regija Sjeveroistočne Bosne najmnogoljudnija i najrazvijenija sa najvećim punjenjem federalnih fondova, a samim time federalnih i državnih doprinosa nepravedno je zapostavljena u cestovnoj infrastrukturi, navodi se to u Informaciji Vlade TK, u kojoj se također ističe kako Tuzlanski kanton nema niti jedan metar autocesta. Skupština TK razmatrala je Informaciju kantonalne vlade o putnoj blokadi našeg kantona i jednoglasno zaključila da je Tuzlanski kanton u ponižavajućem položaju kada je u pitanju izgradnja puteva.

„Svjedoci smo da ovih dana se gradi auto put u dijelu oko Sarajeva, u dijelu oko Zenice, da Federalne direkcije cesta rade puteve oko Goražda, planiraju u Krajini u dolini Lašve itd. Jedini dio Federacije u kojem praktično nemamo autocesta Federacije je tuzlanski kanton“, izjavio je Dževad Hadžić, zastupnik u Skupštini TK.

Zato je iz skupštinskih klupa upućen zahtjev Vladi Federacije da pod hitno krene u izgradnju autoputa Tuzla – Brčko – Orašje.

„I to na način da na već postojeću fizibiliti studiju i idejni projekat odmah se nadoveže metodom tzv. žutog fidica odnosno da počnemo sa tom realizacijom kliko sutra“, pojasnio je Hadžić.

Autocesta Tuzla – Brčko – Orašje predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt u oblasti cestovne infrastrukture na teritoriji sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a posebno kada se uzme u obzir da je navedena autocesta dio autoceste Sarajevo – Beograd. Istaknuto je to i na nedavno održanom sastanku predstavnika Vlade TK sa predsjednikom Vlade Posavskog kantona Đurom Topićem, gradonačelnikom Brčko Distrikta Esedom Kadrićem, gradonačelnikom Grada Tuzla Jasminom Imamovićem i načelnikom Općine Orašje Marijanom Oršolićem.

„Očekujemo da Vlada Federacije na bazi ovog što smo zaključili i na bazi jedinstva u Skupštini TK odgovori pozitivno i da vrlo brzo imamo aktivnosti i to ne samo u smislu putne deblokade jer između ostalog gradnja austoputa bi bila jedan privredni zamajac pokretanju i daljem razvoju privrede Tuzlanskog kantona“, poručio je Hadžić.  

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: