Enver Bijedić i ostali pušteni na slobodu uz mjere zabrane

Državni zastupnik i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić i još šest jučer uhapšenih pušteni su na slobodu uz izdate mjere zabrane, odlučio je Općinski sud u Tuzli na prijedlog Kantonalnog tužilaštva.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je nakon ispitivanja šest osumnjičenih osoba u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Tuzli, Općinskom sudu stavilo prijedlog za određivanje različitih mjera zabrane za Envera Bijedića, Amira Sušića, Amira Torsunovića, Aziza Čačkovića, Atifa Mujkića i Dženana Mujkića.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u sticaju s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem, ili u slučaju Sušića i Čačkovića krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

“U ovom predmetu tužilaštvo u saradnji s istražiteljima SIPA-e, provodi višemjesečnu istragu, a jučer su obavljeni pretresi privatnih i poslovnih prostorija koje su koristili osumnjičeni, prilikom čega su prikupljeni brojni relevantni dokazi, zbog čega se osiguranje prisusutva osumnjičenih u daljnjem toku krivičnog postupka može ostvariti i mjerama zabrane, umjesto mjerom pritvora”, naveo je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Za sve osumnjičene su predložene mjere zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

“Za Bijedića je predložena i mjera zabrane odlazaka u prostorije Rudnika soli Tuzla, a uz istu mjeru Tursunoviću je predložena i zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora u Rudniku, te Čačkoviću zabrana obavljanja dužnosti v. d. direktora rudnika”, precizirao je Arnautović.

Predlaganjem mjera zabrane osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Iz tužilaštva podsjećaju da je Enver Bijedić osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te da je u periodu od septembra 2019. do februara 2021. godine, koristeći svoj utjecajni položaj predsjednika stranke Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentu BiH, posredovao između osumnjičenih i podstrekavao ih da počine navedena krivična djela.

Protiv ovih osoba je otvorena istraga u tužilaštvu koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja tendera u iznosu od skoro 5,5 miliona KM za firmu Minning and Drilling iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla.

“Istragom je potvrđena osnovana sumnja da su tenderi u navedenom periodu više puta poništavani, iako je kvalifikovana i kredibilna firma iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za okvirno dva miliona KM od gračaničke firme, kako bi se kontinuirano pogodovalo i insistiralo da upravo ova firma dobije posao. Također, osumnjičeni su bili svjesni da gračanička firma nije kvalifikovan i kredibilan ponuđač, jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to s ovom firmom 12. februara 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih pet posto nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20 posto vrijednosti ugovora, što je još okvirno 1,1 milion KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki”, naglasio je Arnautović.

Na ovaj način je, prema stavu tužilaštva, osumnjičenim Atifu i Dženanu Mujkiću i firmi Minning and Drilling iz Gračanice, iako nije bila kvalifikovan ni kredibilan ponuđač, pribavljena korist u vidu izbora za najpovoljnijeg ponuđača za ove radove, kao i vidu sticanja potrebnih kvalifikacija za naredne javne nabavke za obavljanje radova istražno-ekaploatacionih bušotina u BiH, ali i u inostranstvu.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.