Dvoje djece iz vrtića Pčelica među 26 novozaraženih u Tuzlanskom kantonu

U posljednjem turnusu testiranja u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli pozitivni rezultati potvrđeni su za 26 osoba. Među zaraženima se nalazi i dvoje djece iz tuzlanskog vrtića Pčelica.

U četvrtak je koronavirus potvrđen kod vaspitačice iz vrtića Pčelica u naselju Irac u Tuzli koje djeluje u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete.

Nakon toga je testiranju podvrgnuta grupa mališana, ali i osoblja vrtića, a rezultati briseva danas su poznati. SARS-CoV-2 potvrđen je kod dvoje djece.

S posljednjim rezultatima broj zaraženih u vrtićima Javne ustanove Naše dijete popeo se na deset s obzirom na to da je proteklog četvrtka infekcija potvrđena kod petero djece i vaspitačice u obdaništu Kolibri u tuzlanskom naselju Stupine. Oni su bili u kontaktu s prvozaraženim djetetom koje je početkom ove sedmice bilo u spomenutom obdaništu.

Iz preventivnih mjera sva odjeljenja Javne ustanove Naše dijete privremeno je zatvorena na 14 dana, a u skladu sa smjernicama poduzimaju se sve higijensko-epidemiološke mjere.

S posljednjim podacima broj aktivno zaraženih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu iznosi 102. Prema podacima Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva u protekla 26 sata novih 11 slučajeva zabilježeno je u Živinicama, osam u Tuzli, četiri u Lukavcu, dva u Banovićima te jedan u Gračanici.

Jučer je zabilježen i smrtni slučaj, a riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica, inače onkološkoj pacijentici koja je bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na bolničkom liječenju je sedam pacijenata, od kojih je mlađi Tuzlak priključen na respirator.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: