Dvije hiljade tuzlanskih privrednika želi subvencioniranje plaća nakon zabrane rada

Dvije hiljade privrednih subjekata apliciralo je na javni poziv Vlade Tuzlanskog kantona vezano za subvencioniranje plaća za dva mjeseca u kojima im je direktno ili indirektno bio zabranjen rad usljed pandemije koronavirusa.

Kroz Zakon o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u Tuzlanskom kantonu prijavilo se okvirno dvije hiljade privrednih subjekata, a kantonalni ministar privrede Asmir Hasić za Klix.ba je potvrdio da će sve pristigle koverte biti otvorene i sortirane u narednim danima.

Sljedeće sedmice će uslijediti objavljivanje onih koji su ostvarili pravo na subvenciju po jednom radniku za minimalnu plaću od 406 KM, a njih će odabrati četiri interresorne grupe koje su kreirali zaposlenici isto toliko ministarstava.

“U pravo zakona koji je donesen će biti uvedeni oni kojima je direktno ili indirektno zabranjen rad naredbama kantonalnog ili federalnog kriznog štaba civilne zaštite. Trenutno nemamo pouzdanu informaciju iz kojih sektora je stiglo najviše prijava, ali uglavnom se radi o ugostiteljskim objektima, obrtima i turističkim djelatnicima”, kazao nam je Hasić.

Plaće za april i maj

Zatvoreni javni poziv bio je raspisan za subvencioniranje plaća za dva mjeseca, odnosno april i maj ove godine, a Hasić nam otkriva da bi iduće sedmice mogao biti raspisan poziv i za treći mjesec koji je protekao nakon ukidanja stanja nesreće.

Kroz Zakon o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće u Tuzlanskom kantonu, među građanima poznatiji kao “korona-zakon”, predviđeno je 15 miliona konvertibilnih maraka za subvencioniranje plaća.

Hasić navodi da je zadovoljan pristiglim brojem prijava privrednih subjekata, međutim, nasuprot tome kantonalni “korona-zakon” nema njegovu potpunu podršku. Kako navodi, on je u ovom trenutku dobar, ali je mogao biti kreiran na znatno bolji način.

“Kao ministar sam bio suzdržan prilikom usvajanja ovog zakona. Moramo držati stabilnost budžeta svakako, ali kroz ovaj zakon u pravo su morali biti uvedeni i još neki ljudi, poput onih koji su imali pad prihoda veći od 50 posto. Teška je situacija, veliki su troškovi za radnike, a mi smo kao vlada apelovali da ih poslodavci ne otpuštaju jer ćemo im pomoći”, dodao je Hasić.

Svi oni koji ne uspijevaju ostvariti naknade, odnosno subvencije kroz aktuelni javni poziv imat će mogućnost učešća u još nekoliko programa.

“Novi program je od 4.170.000 KM, a od toga 2.100.000 KM ide na ime subvencije kamata, s tim što uvodimo tri lota. Jedan će biti za proizvodnju, zatim uslugu te trgovinu. Njima je namijenjeno po 700.000 KM i nadam se da ćemo dobiti veoma povoljna kreditna sredstva u iznosu većem od 50 miliona maraka, gdje je moguća i nulta kamatna stopa za privrednike s grace periodom i rokom otplate koji odgovara privrednicima”, pojašnjava Hasić.

Također, iznos od 1.240.000 maraka predviđen je kao grant sredstva za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima. Osigurano je i 450.000 KM grant sredstava za pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima te obrtima i ovaj novac je namijenjen za kupovinu repromaterijala, odnosno opreme i alata.

Za novoosnovana preduzeća u ovim kategorijama osigurano je i 200.000 KM, dok će kroz još jedan program obrtnicima biti osigurana dodatna pomoć od 450.000 maraka.

Težak oporavak

S druge strane, poslodavci u Tuzlanskom kantonu navode da su u ovom trenutku u mnogo težem položaju u odnosu na ostale u Bosni i Hercegovini. S jedne strane kažu da su pogođeni pandemijom koronavirusa, a s druge velikim zahvatima izvođača radova na potpunoj rekonstrukciji putne mreže petlja Šićki Brod – Orašje i potpunim zatvaranjem za saobraćaj tunela Ormanica.

“Posebno su u teškom položaju poslodavci kojima je mjerama nadležnih organa zabranjen ili na indirektan način onemogućen rad. S druge strane, u teškom položaju su i izvoznici kojima je ovaj putni pravac najkraći izlaz na evropsko tržište. Dakle može se reći da je situacija u privredi Tuzlanskog kantona veoma složena”, kaže za Klix.ba Ramiz Karić, predsjednik Upravnog odbora Grupacije poslodavaca TK.

Proces oporavka ocjenjuje veoma sporim i težim nego što se to očekivalo.

“Proces sanacije šteta je počeo, ali na svu žalost se odvija veoma sporo. Šta više, sporije i od samog procesa donošenja mjera za pomoć privredi. S druge strane napravljene su veoma složene procedure koje s jedne strane usporavaju procese, dok s druge prave dodatne troškove. Pokazalo se ispravnim naše upozorenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću da takozvani ‘korona-zakon neće biti sveobuhvatan. Nastale štete će sasvim sigurno biti teško sanirati u kratkom roku”, navodi Karić.

Iz Grupacije poslodavaca TK smatraju da zbog dugotrajnosti procesa oporavka svi nivoi vlasti moraju dodatno smoći snage te pomoći privredi, omogućivši nova zapošljavanja, odnosno pokretanje novog razvojnog ciklusa.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: