Dvije doze vakcine u TK primilo tek 12 posto odraslog stanovništva

U Tuzlanskom kantonu (TK), do 29. augusta, dvije doze vakcine protiv koronavirusa primilo je 12, a jednu dozu 20,5 posto odraslog stanovništva, potvrdio je za Faktor epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) dr. Blaško Topalović.

– Mi se nalazimo u početnoj fazi četvrtog vala pandemije koronavirusa. Nepotpuno poštivanje epidemioloških mjera i nedovoljna pokrivenost stanovništva vakcinacijom su faktori koji će utjecati na broj novootkrivenih pozitivnih osoba. Procenat vakcinisanih koji sada imamo je nedovoljan – navodi dr. Topalović.

Zbog toga je još jednom pozvao građane da pristupe vakcinaciji.

– U TK je do sada došlo 151.186 doza vakcina protiv koronavirusa. Najviše je došlo AstraZenece, potom Pfizera, Sinopharma i nešto Sinovaca. Prema podacima do 29. augusta, jednu dozu vakcine u TK je primilo 69.281 osoba, a dvije doze njih 40.790 – kaže dr. Topalović.

Za sve one koji se žele vakcinisati u ovom momentu na raspolaganju su dvije vakcine, AstraZeneca i Sinopharm.

– U Zavodu imamo blizu 22 hiljade doza, a više od 10 hiljada je u domovima zdravlja i to su vakcine AstraZeneca i Sinopharm. Imali smo još mali broj Pfizerovih vakcina za koje još ne znamo da li su upotrijebljene – dodaje Topalović.

U TK su u posljednja 24 sata zabilježena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom. Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla trenutno se liječe 34 osobe zaražene koronavirusom, a od toga ih je troje priključeno na respirator.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: