Drastične promjene pri prijemu studenata na Univerzitet u Tuzli: Prijemni ispit više nije najvažniji

Senat Univerziteta u Tuzli donio je nova Pravila i procedure za prijem i upis studenata u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Tuzli, piše Nezavisni.ba

Ono što je najvažnija izmjena novog pravilnika jeste da prijemni ispit prestaje biti eliminatoran, odnosno bitno je da osvojite dovoljan broj ukupnih bodova. Tako članovi 11 i 12 novog pravilnika kažu da je maksimalan broj bodova po svim kriterijima 100.

Na osnovu općih kriterija (uspjeh u srednjoj školi) student može osvojiti maksimalno 50 bodova, na prosjeku ocjena iz jednog do tri predmeta bitnih za odgovarajući studij student može osvojiti maksimalno 10 bodova te na prijemnom ispitu maksimalno 40 bodova.

Prema starom pravilniku učenik koji je imao sve petice u srednjoj školi ukoliko nije osvojio minimalnih 24 boda na prijemnom ispitu ne bi bio primljen na fakultet bez obzira na uspjeh u srednjoj školi.

Prema novom pravilniku to nije tako, učeniku se zbrajaju bodovi sa prijemnog ispita i dodaju onim koje je ostvario na osnovu općeg prosjeka i prosjeka iz bitnih predmeta za određeni studij.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: