Drama seli u Klub Bošnjaka: Može li jedan kandidat ujediniti SDP i PDA?

Nakon što na Skupštini Tuzlanskog kantona nije prošao prijedlog SDA za smjenu Vlade TK, u kojoj sjede PDA i SBB, počela je priča o naznakama nove većine koju će činiti PDA, SDP, SBB i Naša stranka. Novu kaoliciju naslutili su čelni ljudi SDA i DF-a u TK, a da li je ona više od same priče mogli bi vidjeti već u petak kada je zakazana sjednica Kluba Bošnjaka u Skupštini TK.

Kantonalni odbor SDP-a još jučer je zauzeo stav da će podržati Selima Bešlagića za predstavnika Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK.

– Mene još nije predložio ni Glavni, a ni Regionalni odbor Naše stranke, za bošnjačkog člana rukovodstva. Nisam dobio ni odluku SDP-a tako da na to nemam komentar. Prije izbora i konstituisanja Kluba Bošnjaka, želim da predsjednici klubova stranaka usaglase novi Poslovnik o radu Kluba Bošnjaka – kaže Bešlagić.

Pojašnjava da Klub sada radi po poslovniku Skupštine TK, što znači da se odluke moraju donositi natpolovičnom većinom svih zastupnika u Klubu Bopšnjaka. S obzirom da Klub broji 29 zastupnika, većina je 15 bez obzira koliko zastupnika dođe na sjednice.

– U prijedlogu Poslovnika Kluba Bošnjaka stoji da će se odluke donositi prostom većinom, dakle većinom od broja prisutnih zastupnika na svakoj sjednici. Ukoliko dođe 15 zastupnika, većina je osam – kaže Bešlagić.

Sjednica predsjednika stranačkih klubova zakazana je za sutra, ali niko još nije zauzeo zvaničan stav kada je u pitanju Poslovnik Kluba Bošnjaka. Hoće li se predstavnik Bošnjaka birati u rukovodstvu Skupštine TK natpolovičnom ili prostom većinom zavisi od sutrašnjeg sastanka. Tek kada to bude utvrđeno, znat ćemo i ko ima najveće šanse za prolaz.

Inače, Ustav TK nalaže da svaki klub naroda predlaže jednog kandidata iz reda svojih članova za izbor na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika, a njih potvrđuje Skupština. Tri kandidata koja potvrdi Skupština Kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjednik Skupštine. Riječ je o bitnoj funciji jer predsjednik Skupštine predlaže mandatara za sastav Vlade TK.

Tu dolazimo do priče o formiranju Vlade, a u njoj i do kandidature Bešlagića za člana rukovodstva. SDP i Naša stranka imaju osam bošnjačkih zastupnika, uz dva SBB-ova dolaze na 10, dok SDA, SBiH i DF zajedno imaju 12 Bošnjaka. Dakle matemetika je poprilično jednostavna, ukoliko Bešlagić bude izbor i PDA, priče o koalciji SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke dobit će jako uporište.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: