Dr. Sead Ahmetagić: U BiH još nije završio ni prvi val koronavirusa, ukidanje mjera preuranjeno

Što se tiče uvjeta za ublažavanje mjera, za to je malo prerano, ali ne možemo eksplicitno sada tvrditi da je nakon pada broja oboljelih od koronavirusa do ponovnog povećanja u BiH došlo isključivo radi ukidanja nekih mjera, jer su brojni faktori koji na to utiču, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i član Upravnog odbora Asocijacije infektologa u BiH.

Navodi da je ključno ponašanje i savjest građana, ali i to kakav je imunološki status građana u BiH.

“Kada bismo znali koliko imamo bolesnika sa padom otpornosti u BiH, sa komorbiditetima, to bi nam u mnogome pomoglo. Ali, to je predmet jednog naučnog istraživanja. No, i sve drugo je vrlo važno, posebno da se pridržavamo opštih epidemioloških mjera neovisno od toga da li dolazi do restrikcije ili relaksacije tih opštih epidemioloških mjera”, kaže dr. Ahmetagić.

Navodi da smo mogli vidjeli i u regiji, odnosno šire, u Njemačkoj, da je produkcijski broj bio pao na 0,7, a onda je poslije uvođenja fleksibilnih mjera došlo do ponovnog porasta oboljelih od koronavirusa.

– Pratiti i saopštavati repordukcijski broj – 

“Slična situacija, ako govorimo o BiH, može da se desi i ovdje. Volio bih da u tom dijelu, u Federalnom stožeru svaki dan nam saopštavaju koliko je redukcijski broj za BiH, da građani BiH, pa i stručna lica imaju taj podatak. On bi nam automatski mogao dati odgovor na to pitanje. Predlažem da se na sastancima Federalnog stožera pita kakva je situacija u FBiH, ali i u BiH”, kaže dr. Ahmetagić.

No, smatra da, što se tiče uvjeta za ublažavanje mjera u BiH kada je u pitanju koronavirus u pitanju, prerano.

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.