Dr. Ahmetović: Čitavu sedmicu nismo imali niti jedan pozitivan slučaj u TK

Na području Tuzlanskog kantona tokom protekle sedmice nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj zaraze korona virusom. Kako je za N1 rekao prof. dr. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla, u bolnici se trenutno nalazi samo pet pacijenata koji su klinički stabilni i očekuje se njihovo otpuštanje.

“Čitavu sedmicu nemamo niti jedan pozitivan slučaj i niti jednog hospitaliziranog bolesnika u Covid bolnici, a od hospitaliziranih nijedan nije na respiratoru”, rekao je Ahmetagić.

Prisjetio se prvog sastanka kojeg su 30. januara organizovali Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, a na kojem su prisustvovali stručnjaci za oblast prevencije i liječenja zaraznih bolesti. Kazao je da je tada bilo svega 132 umrlih i 6.049 zaraženih u svijetu, a da je virus bio nepoznanica.

“Jutros imamo više od dva miliona zaraženih i oko 165.000 umrlih. Taj dan sam shvatio da nemamo adekvatan krizni plan za ovo i to ćemo morati realizovati čim se ova situacija završi kako se ovakav scenario ne bi ponovio. U ovakvoj situaciji gdje smo imali nedostatak kriznog plana i zaštitne opreme, je nadoknađeno vremenom. BiH je imala zlatno vrijeme i dobar pristup jer se odmah krenulo u imenovanje kriznih štabova i pripremu zdravstvenog sistema. Izdate su naredbe o socijalnoj distanci, formiranju trijažnih punktova, organizaciji Covid bolnica itd.”, rekao je Ahmetagić.

Istakao je kako su od 18. marta do danas imali 25 pacijenata u Covid bolnici, a da ih se oporavilo i izašlo iz bolnice 20. Trenutno imaju pet pacijenata koji su klinički stabilni.

Na pitanje da li će toplije vrijeme utjecati na korona virus, Ahmetagić je rekao kako se saznanja o novom virusu mijenjaju iz dana u dan.

“Imamo izvještaje i pojedinačna istraživanja u svijetu da vrijeme može utjecati, ali imamo i obrnutih situacija gdje se u zemljama s visokim temperaturama poput Afrike korona virus širi”, rekao je Ahmetagić.

(N1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: