Dom naroda Parlamenta FBiH podržao zaduženje za Blok 7

Dom naroda Parlamenta FBiH podržao je danas odluku o zaduživanju za izgradnju Bloka 7.

Tokom rasprave o Bloku 7, delegat Žarko Vujović kazao je da “neizgradnjom ovog bloka ćemo doći u situaciju da od izvoznika postanemo uvoznici struje”.

“Isto tako gradovi koji se griju toplinskom energijom iz termoelektrane bit će u problemu. U BiH ne postoji niti jedna kineska banka, a banke koje postoji u BiH su ove godine izvukle 380 miliona KM”, dodao je Vujović.

Kako je rekao, Poljska također gradi dvije termoelektrane, “a isto crpe novac iz kineske banke”.

“Vjerovatno u nekim strategijama nismo predviđeni da budemo izvoznici struje i da postanemo odlagalište otpada, te da budemo podstanari u sopstvenoj zemlji. Nikad nije bio problem da uzimamo kredite za budžetske fondove, a prvi put kad smo uzeli kredit za realni sektor postao je problem”, rekao je Vujović.

Kako kaže, “boji se da od Elektroprivrede pokušaju napraviti gubitaša i privatizacijom uzeti prirodne resurse, obnovljive izvore energije i tako doći do najvažnijeg resursa 21. stoljeća, a to je voda”.

Vujović je na kraju pozvao da se usvoji odluka o zaduženju za Blok 7.

I delegat Zvonko Marić podržao je projekat, kazavši da je i Evropska investiciona banka isto mogla dati kredit pod istim uslovima, te je pitanje zašto to nije.

Ivo Tadić kazao je da je posljednjih dana bilo puno pritisaka povodom projekta Bloka 7.

“Ono što me posebno zabrinjava je upozorenje Johannesa Hahna. Zabrinjava me i postupak Energetske zajednice protiv BiH i zanima me da li ćemo pretrpiti određene sankcije”, kaže Tadić.

Kako kaže, iako postoji zabrinutost zbog ekoloških posljedica, “vjeruje da tu ima i pritisaka za istoka i zapada”.

U raspravi je učestvovao veliki broj delegata, a suština se odnosila na upozorenje EU, Evropske energetske zajednice i utjecaj Bloka 7 na okoliš.

Klub Hrvata je pred kraj tražio i pauzu, nakon koje je Ivo Tadić, predsjedik Kluba saopćio da će podržati odluku o zaduženju.

Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP “Elektroprivreda BIH” d.d. Sarajevo kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla, dobio je podršku Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podršku je dobio i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća ”Elektroprivreda” Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo.

Sjednica Doma naroda je završena.

Direktor “Elektroprivrede” BiH za kapitalne investicije Senad Salkić kazao je da je ovo projekat od velike važnosti, da je u dosadašnjem toku sve rađeno u skladu s procedurama.

Kako je rekao, uzet će u obzir danas izrečene sumnje o utjecaju na okoliš, ali da oko toga ne bi trebalo biti problema.

(Patria)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: