Djeca rađaju djecu, porađaju se i 14-godišnjakinje

U posljednjih pet godina na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli obavljeno je 276 poroda maloljetnica. Tuzlanski ljekari su u istom vremenskom periodu porađali i djevojčice koje su imale tek  14 godina

Samo priče

– Na preglede su se javljale i maloljetnice sa 13 godina. Samo multidisciplinarnim pristupom možemo usaglasiti stavove o prevenciji maloljetničkih trudnoća i njihovih posljedica na zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopće – ističe prof. dr Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla.

Već godinama se priča o uvođenju predmeta u školama koji bi obrađivao seksualnu edukaciju mladih. Međutim, sve se završilo na pričama, a brojke koje su obznanjene ukazuju na eskalaciju problema s maloljetničkim trudnoćama.

– U ovom petogodišnjem periodu ubilježeno je 27 pobačaja i 31 spontani pobačaj – navodi profesorica Ljuca.

Prekidi trudnoća

U porodilištima  UKC-u Tuzla prošle godine ukupno se porodilo 3.349 žena,     a od 55 maloljetnica njih 44 su imale 17 godina, sedam je imalo 16 godina, a četiri samo 15 godina.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla je u 2018. godini obavljeno i 317 namjernih prekida trudnoće.

Cijena prirodnog poroda za pacijentice koje nemaju zdravstveno osiguranje iznosi između 600 i 700 KM, a carskog reza između 2.000 i 2.500 KM.

Četiri ostavljene bebe

Četiri porodilje su ostavile svoju novorođenčad u tuzlanskoj klinici.U obrazloženju su navele kako svoju bebu ne mogu izdržavati.

Bebe su smještene u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: