Demobilisani borci još jednu noć proveli na petlji Šićki Brod

Iako se činilo da će jučer doći do postizanja dogovora s federalnim resornim ministrom Salkom Bukvarevićem koji je iz Sarajeva stigao u Tuzlu, do toga ipak na kraju nije došlo.

Nakon dvodnevne blokade, na zahtjev boraca da dođe na razgovore, ministar Bukvarević odgovorio je posjetom Tuzli te zatražio da bivši borci izaberu delegaciju od pet članova i dođu na razgovor.

S obzirom da borci međusobno nisu uspjeli postići dogovor te izabrati pet predstavnika, sastanak je na kraju propao, ministar krenuo ponovo put Sarajeva, a demonstranti nastavili držati u blokadi najveći saobraćajni čvor u Tuzlanskom kantonu te time onemogućiti normalan protok saobraćaja.

Za razliku od prethodnih dana, na tuzlanskoj petlji sinoć je bio mnogo manji broj propadnika boračke populacije koji se na ovakav način bore za ispunjenje svojih zahtjeva.

Okupljeni demobilisani borci trenutno imaju jedino pomoć od sugrađana koji im donose hranu, ali i drva.

Podsjetimo, demobilisani borci iz Gradačca, Gračanice, Srebrenika i Živinica od srijede u blokadi drže tuzlansku petlju Šićki Brod, a nadležnima su uputili tri zahtjeva, odnosno utvrđivanja tačnog boračkog registra, omogućavanja zasluženih naknada te poništavanje 1.600 boračkih udruženja koja djeluju u Federaciji BiH.

Trodnevni protesti protiču bez incidenata, a pod budnim okom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova TK koji su dosad u nekoliko navrata mirnim putem nekadašnje borce pokušali odgovoriti od protesta, ali u tome nisu uspjeli.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: