Delegat iz TK Dževad Hadžić o prednostima izgradnje Bloka 7 Termolektrane u Tuzli

Dževad Hadžić, delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, ističe da će izgradnja zamjenskog Bloka 7 TE u Tuzli za Tuzlanski kanton imati višestruki značaj.

Dom naroda Parlamenta FBiH danas će donijeti konačnu odluku o tome da li će entitet Federacija BiH biti garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

“Prije svega, značit će jako puno u ekonomskom smislu. Radi se ovdje o direktnoj investiciji od oko 1,5 milijardi maraka u sam termoblok, a također u drugom koraku planirama su i investiciona ulaganja u rudnik Šikulje i Dubrave potrebna za ostvarivanje planiranih kapaciteta uglja”, kazao je Hadžić.

Ovo je možda prvi put da se federalne institucije značajno zadužuju a da se investicije realiziraju na području TK, smatra on.

“Za nas na TK ovaj projekt je jako značajan i sa ekološkog stanovišta. U Blok 7 bit će instalirana najsavremenija oprema koja će povećati energetsku efikasnost sa dosadašnjih 27 na 42 posto. Za istu količinu energije, spaljivat ćemo značajno manje lignita pa prema tome imat ćemo i manju emisiju ugljendioksida. Također, za 43 puta smanjena će biti emisija sumpora u atmosferu u odnosu na dosadašnja postrojenja. Nažalost, ne vidim još uvijek kvalitetno rješenje za odlaganje šljake i sumpora koji se dobije u procesu odsumporavanja, ali svakom slučaju možemo reći da se radi o postrojenju koje ima znatno manji uticaj na okolinu u odnosu postojeće blokove”, rekao je Hadžić

Pored prednosti energetske neovisnosti i sigurnog snadbjevanja električnom energijom čitave BiH, zamjenski blok 7 TE Tuzla, tvrdi on, osigurat će kontinuitet rada rudnika, značajne direktne i indirektne investicije koje će imati pozitivne ekonomske efekte prije svega na TK.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: