Danas se obilježava Svjetski dan čistih planina

Eko-zeleni kao društvo prijatelja prirode svake godine posvećuje pažnju unaprjeđenju  kvaliteta čistoće naših planina.

Širom svijeta 26. septembra obilježava se Svjetski dan čistih planina. Ovo je prilika da se stvori svijest o značaju planina za život i da se istaknu mogućnosti i ograničenja u njihovom očuvanju.Ovaj dan obično se obilježava obavljanjem ekoloških aktivnosti poput akcija čišćenja, posjeta prirodi i planinarenja. Planine su izuzetno važne za održavanje života na našoj planeti. One nam obezbjeđuju kiseonik, vodu za piće, pružaju dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijle sa nama svoju ljepotu.

Planinama danas prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Posebno su ugroženi izvori pijaće vode koji izviru u planinama, a od kojih zavisi više od polovine ljudske populacije. Klimatske promjene takođe ugrožavaju njihova prirodna bogatstva.Naše planine Majevica,Konjuh  i Ozren traže veću pažnju čovjeka.Skrećemo pažnju da se posjetom u priordi treba ostaviti čista okolina.Na žalost još uvjek susrećemo divlje deponije na prilazu planinama ili u unutrašnjosti šumskih sistema planina.Ako voliš prirodu , na planinu odlazi i ljeti i zimi.Na planini se mozeš baviti sportom,planinariti ili jednostavno uzivati u ljepoti prirode.

Ekolozi,Izvidaci i planinari veoma brinu o razvijanju ekološke svijesti i borbi za zaštitu prirode.

”Ljubitelj prirode nije onaj ko bere cvijece,vec onaj ko ga ostavi zivjeti, tako da mu se i sljedeci prolaznik moze diviti”.Cvijece je najljepši ukras planina, zar ne

Planine zauzimaju 20-ak odsto kopna na Zemlji i direktno omogućavaju egzistenciju desetak odsto ljudske populacije”…

Čuvajmo naše planine..

 

 

Predsjednik saveza

Prof.dr.Muhamed Omerović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: