Danas počinje vakcinacija osoba starijih od 60 godina u TK

Kineskim vakcinama koje su isporučene Tuzlanskom kantonu danas će se vršiti imunizacija prioritetnih grupa stanovništva, odnosno osoba starijih od 60 godina. Prvo će se vakcinisati osobe starije od 75 godina, zatim od 70, 65, 60…

Kontingent 1.790 vakcina kineskog proizvođača danas će biti isporučen Tuzlanskom kantonu, nakon čega će vakcine biti distribuirane po domovima zdravlja.

Pripreme za početak masovne imunizacije građana uveliko su u toku, istaknuto je na sastanku predstavnika Kriznog štaba i gradonačelnika i načelnika općina i gradova na području kantona.

”Razmatramo mogućnost masovnog cijepljenja pri punktovima izvan domova zdravlja i također uvođenje platforme za registraciju osoba koje se žele prijaviti za vakcinu jer je puno stanovništva na području katnona jer to ne mogu porodične da same obave,” rekla je Majda Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Nadležni u Tuzlanskom kantonu očekuju dolazak većih količina vakcina kako bi konačno počela masovna imunizacija stanovništva. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da će i osobe bez zdravstvenog osiguranja imati pravo na vakcinaciju. Sa druge strane nema prostora za strah od vakcina jer one će spriječiti teža obolijevanja, navode iz ZZJ TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: