Četiri osobe preminule od gripe na UKC-u Tuzla

Četiri osobe preminule su od gripe na UKC-u Tuzla, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Radi se o dvije žene i dva muškarca, a virus H1N1 je izoliran kod mlađe ženske osobe preminule 19. februara, dok je kod ostale tri riječ o influenci tipa A i B.

Sve četiri preminule osobe imale su ranije zdravstvene probleme koje su i pogodovale ovakvom smrtnom ishodu. Jedna osoba je imala karcinom pluća, jedna je bila dijabetečar, jedna je imala srčano popuštanje i jedna je bila transplantirana.

– Trenutno je u TK epidemiloška situacija nesigurna zbog ovih smrtnih slučajeva, ali i zbog epidemiološke situacije u susjednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj. Inače se ne bilježi porast akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi. Prošle godine u ovo vrijeme smo imali 19.000, a sada imamo 18.400 slučajeva – kazala je Maida Mujić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Naglasila je da zbog ovih podataka, koji ne ukazuju na epidemiju, posebno ne kod školske djece, nema potrebe za uzbunu i zatvaranje škola i vrtića.

Na današnjoj konferenciji rečeno je i to da su pored preminule osobe sa H1N1 još tri osobe na liječenju kod kojih je potvrđen ovaj virus.

– Na liječenju na UKC-u još osam ih je životno ugroženih, a pored toga još 14 ih se nalazi na Klinici za zarazne bolesti – izjavio je Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a.

Ahmetagić apeluju pacijentima, s obzirom na to da se radi o lako prenosivim bolestima, da se odmah ne javljaju ljekarima, da ne bi pogodovali razvoju infekcija virusom gripe.

– Može se desiti da neko ko ima infekciju dišnih puteva ode u ambulantu i dobije virus influence, odnosno gripe što je mnogo teže oboljenje. Hronični bolesnici, koji već imaju zdravstvene tegobe, treba odmah da se jave liječniku, dok ostali trebaju čekati simptome superinfekcije, bolove u prsima, probleme sa disanjem, povraćanje što je signal da je došlo do komplikacija – Ahmetagić.

Pojašnjeno je da su simptomi obične prehlade poput curenja iz nosa, konjuktivitisa, bola u grla virusna oboljenja, a ne gripa.

Napomenuli su da je, kako bi se izbjegla gripa, potrebno često pranje ruku, provjetravanje prostorija i izbjegavanje većih okupljanja.

 

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: