Ceste FBiH dobile urbanističku saglasnost za izgradnju brze ceste Šićki Brod – Đurđevik

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK izdalo je JP Ceste FBiH Rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju brze ceste Šićki Brod – Đurđevik.

Izgradnja ove magistralne ceste skratila bi putovanje između Tuzle i Sarajeva za više od pola sata, jer je čitav Tuzlanski kanton u svojevrsnoj saobraćajnoj blokadi i to je jedan od razloga što su Vlada TK i Federalna vlada krenuli u ovakav projekat.

Ranije je premijer TK Denijal Tulumović izjavio da je za navedeni projekat Vlada FBiH izdvojila 40 miliona KM, dok se ostatak potrebnih sredstava može osigurati i iz kreditnih sredstava. Tim kreditima ne bi bio zadužen Tuzlanski kanton, nego bi se krediti vraćali iz sredstva koji se već prikupljaju po osnovu akciza na gorivo.

“Ovo je prva od etapa ukupnog projekta rekonstrukcije puta Tuzla – Sarajevo. Ova dionica ići će savim novom trasom i to je kompletno nova cesta, a od Đurđevika do Kladnja planirano je da se radi rekonstrukcija i modernizacija postojeće ceste sa dodatnom trećom trakom. Dužina dionice Šićki Brod – Đurđevik je oko 17 kilometara”, rečeno je prilikom prezentacije projekta.

Ukupna sredstva potrebna za izgradnju dionice magistralne ceste M-18 na Šićki Brod – Đurđevik iznose oko 146 miliona KM.  

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: