CENTAR ZA AUTIZAM PRIORITET VLADE TUZLANSKOG KANTONA

Ministrica rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona dr.sc. Meliha Bijedić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta dr.sc. Mirsad Kunić svojim prisustvom i učešćem u aktivnostima Udruženja roditelja, djece osoba s autizmom (URDOSA) dali su danas podršku obilježavanju 2. aprila Svjetskog dana autizma.

Kako je danas istaknuto, nije poznato koliko je građana u Bosni i Hercegovini zahvaćeno poremećajima iz autističnog spektra, a dijagnosticirano je njih oko pet stotina. Prema umjerenim procjenama može se pretpostaviti da se brojka kreće između 8 i 20 hiljada građana. No, ne treba zanemariti da nova istaživanja ukazuju da se danas rađa 1 dijete s autizmom na svakih 110, a kada su u pitanju dječaci još češće, i to 1 na 70.

U Bosni i Hercegovini ne postoji referalni centar za autizam, nema niti jedan specijalizirani dijagnostički tim i odjel za autizam, moglo se čuti danas.

S tim u vezi ministrica Bijedić ističe da je, iako veoma kratko u Ministarstvu,  već dobro upoznata sa ovom problematikom, kao i stepenom realizacije projekta izgradnje Centra za autizam u Tuzli, ako referentnog centra za područje cijele Bosne i Heregovine. „Osnivanje Centra za autizam, a time i obezbjeđivanje adekvatnog tretmana i pomoći osobama sa autizmom je uvjet za ostvarivanje njihovih prava. Upravo ova problematika označena je kao bitna u smjernicama razvoja našeg kantona. Aktivnosti u ostvarivanju prava djece sa autizmom na način da se otvori Centar su započete već ranije, a bez obzira na veoma tešku situaciju u budžetu kantona, mi ćemo nastojati da ostvarimo ono što je dogovoreno i da provedemo odluke koje su već donesene. Nastojat ćemo da se određeni dio sredstava isplati u što kraćem roku. Osobe i roditelje osoba sa autizmom molim za još malo strpljenja, a ja ću se lično zalagati da istrajemo u naporima i da konačno, kao strateški cilj, otvorimo Centar za autizam, koji će puno značiti kompletnoj zajednici“, istakla je ministrica Bijedić.

Inače, autizam, kao razvojni poremećaj zaslužuje pažnju zbog iznimnog porasta broja detektiranih osoba diljem svijeta. Procjene ukazuju da je danas oko 70 miliona ljudi u autističnom spektru. Generalna skupština UN je 2007. godine usvojila rezoluciju 62/139 i proglasila 2. april Svjetskim danom svijesti o autizmu. Do sada su izdate samo 3 takve rezolucije, kojima se skreće pažnja svjetske javnosti na specifične zdravstvene probleme!

Ova rezolucija obavezuje sve zemlje da poduzmu potrebne mjere za osiguravanjem rane dijagnoze i rane intervencije, kako bi osobe s autizmom imale bolji životni ishod i šansu da dostojanstveno žive u zajednici i ostvaruju minimalna ljudska i građanska prava.

Odjeljenje za informisanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: