Blokada i dalje traje: Bešlagić odstupio, odgođena sjednica Kluba Bošnjaka

Selim Bešlagić potvrdio je za Faktor da više nije predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Tuzlanskog kantona. S ove pozicije, na kojoj je bio kao najstariji zastupnik, odstupio je nakon što danas na sastanku predsjednika klubova političkih stranaka nije bilo dogovora o Poslovniku Kluba Bošnjaka.

Inače, Klub Bošnjaka nema svoj poslovnik i radi po Poslovniku Skupštine TK u kojoj se sve odluke donose natpolovičnom većinom. U Prijedlogu poslovnika Kluba Bošnjaka, koji danas nije usvojen, stoji da će se odluke donositi prostom većinom, dakle većinom od broja prisutnih zastupnika na svakoj sjednici.

– Nije bilo volje da se usvoji poslovnik, tako da sam ja odstupio i predsjednica Kluba Bošnjaka sada će biti Suada Džuzdanović iz SDA. Tokom sjednice postalo je jasno i da nema smisla sazivati sjednice Kluba Bošnjaka dok se ne postigne dogovor o novoj skupštinskoj većini, tako da je sjednica zakazana za sutra, otkazana – rekao je Bešlagić.

Tuzlanski kanton sedmi mjesec od izbora nema novu vlast, a bilo kakav dogovor političkih stranaka još se ne nazire. SDP je osvojio 10, SDA devet, a PDA sedam, DF tri, a SBB, Naša stranka i SBiH po dva mandata u Skupštini TK. Odavno je već jasno da vlasti nema bez koalicije dvije od tri najjače stranke. Cijeli proces dodatno su usložnile odluke SDP-a, koji je vodio proces formiranja vlasti i iz njega isključio i SDA i PDA, a do sada nisu postigli dogovor o većini, pa traže podršku za manjinsku vladu, što ni u jednom momentu nije izgledalo realno.

Klubovi Hrvata i Srba izabrali su svoje članove rukovodstva Skupštine TK, ali njihov izbor nije potvrđen, jer je konstituirajuća sjednica prekinuta i njen nastavak nije izvijestan, jer nema parlamentarne većine. Zbog toga još uvijek nije izabran ni predstavnik Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK, a nakon odgađanja sutrašnje sjednice, ne zna se ni kada će.

Čini se da se pat pozicija u TK neće razriješiti bez dogovora o koaliciji na nivou FBiH. Tek tada su mogući pregovori o vlasti koji će imati nešto realnije šanse za uspjeh.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: