Bivši radnici prijavili GIKIL tužilaštvu: Bez naše saglasnosti su nas poslali u penziju

Grupa radnika GIKIL-a sa statusom demobilisanih boraca poslana je u prijevremenu penziju bez, kako oni tvrde, njihove saglasnosti. Pojedini su dobili sudske presude za povratak na posao, ali one nisu ispoštovane te su slučaj prijavili tužilaštvu.

Gupa demobilisanih boraca Armije Republike BiH danas su bivši radnici GIKIL-a, a kako kažu, duži vremenski period trpe nepravdu. Ističu da im je kompanija bez njihove pismene saglasnosti upisala ratni staž, poslavši ih u prijevremenu penziju.

U toj grupi nalazi se i Izet Đulić, koji kaže da je mirnim putem pokušao potražiti pravdu, međutim bio je prinuđen pokrenuti sudski postupak u Općinskom sudu u Lukavcu.

“Svi su se iz kompanije izvlačili, govoreći da nisu odgovorni. Ali, sud je donio pravosnažnu odluku, na osnovu koje sam ja morao biti vraćen na posao. Ona nije podrazumijevala isplatu razlike plate, ali ja na posao u konačnici nisam vraćen, iako je to sud naredio kako se dalje ne bi kršila radnička i ljudska prava”, kaže Đulić.

Izet Đulić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izet Đulić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Đulić je ovaj slučaj prijavio i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, a njegovu sudbinu dijeli i Zijad Kasumović, čije je zdravstveno stanje danas izuzetno narušeno, jer su mu dijagnosticirana dva oblika karcinoma.

“Oni su mene ‘skinuli’ sa zdravstvenog osiguranja te nisam mogao ići na redovne kontrole, iako imam karcinome pluća i grla. Najvjerovatnije sam obolio u GIKIL-u, ali evo kako mi danas vraćaju. Sada apelujem na sud da radi posao onako kako to zakon propisuje, povratkom na posao, uz isplatu onoga što nam duguju”, ističe Kasumović.

Zijad Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zijad Kasumović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

O ovom problemu upoznato je Ministarstvo privrede TK, kao i Ministarstvo za bračka pitanja TK, kojima su radnici uputili zahtjeve za rješevanje njihovog radno-pravnog statusa.

“Mi smo pokušali naći mirno rješenje ovog problema, na način da se strane koje su u ovom predmetu suoče i razgovaraju uz dokaze, bez sudskih epiloga i učešća ljudi sa strane. Nažalost, nismo uspjeli to i zbog toga su uslijedile tužbe, ali i presude za koje smatramo da moraju biti ispoštovane”, navodi Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK.

Muzijet Kahrimanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Muzijet Kahrimanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Koordinacija boračkih saveza TK dosad je u dva navrata uputila zahtjeve upravi GIKIL-a, kao i nadzornom te upravnom odboru društva, kako bi se ispoštovale odluke suda povratkom radnika na nihova radna mjesta. Međutim, do danas odgovor nisu dobili.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: