Bez većih plaća nema kolektivnog ugovora: Šta traže doktori i medicinari u TK?

Kolektivni ugovor koji tretira prava zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona istekao je 1. marta i od tada teče rok od 90 dana za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Do sada su obavljene tri runde sastanaka Vlade TK sa predstavnicima dva sindikata zdravstvenih radnika, a sudeći prema zahtjevima doktora i svih ostalih zaposlenika, kolektivni ugovor će teško biti potpisan bez povećanja plaća.

Osnovni zahtjev Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu je povećenje satnice sa 2,31 na 2,60.

– Podizanjem satnice na 2,60 imali bi povećanje plaće od otprilike 10 posto za sve zaposlene u zdravstvu, dakle medicinske sestre, tehničare, doktore i radnike u administraciji. Smatramo da sva prava zaposlenih u zdravstvu treba tretirati jednim kolektivnim ugvorom – kaže za Faktor Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u oblasti zdravstva.

Inače, Nezavisni strukovni sindikat okuplja 4.200 radnika u zdravstvu svih profila, od portira do doktora. U zdravstvenom sistemu TK inače radi oko 5.300 ljudi, a većina doktora ima svoj sindikat. Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK broji više od 900 doktora, od ukupno 1.170 koliko ih radi na području kantona. Doktori kroz svoj sindikat također traže veće plaće, ali za to imaju drugi modalitet.

– Naš osnovni zahtjev je počećanje koeficijenta za doktore za 1,2. Doktori opće prakse sada imaju koeficijent 3,5, specijalisti 4,2, a subspecijalisti 4,4. za sve tražimo isto povećanje, što bi značilo povećanje plaće za doktore u iznosu od 28 posto – kaže Admir Suljić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

On dodaje da doktori ne insistiraju na tome da povećanje koeficijenata, posljedično i plaća, bude realizirano odmah, nego da je moguće sve izvesti postupno u periodu od godinu dana.

Sindikat doktora još ranije je tražio potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za doktore, dok je stav Nezavisnog strukovnog sindikata da svi zaposleni trebaju biti obuhvaćeni jednim ugovorom.

Dodajmo da su predstavnici Vlade TK, premijer Jakub Suljkanović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, jučer održali dva odvojena sastanka sa predstavnicima dva sindikata. Znači li to i potencijalna dva kolektivna ugovora ili će se naći način da se zahtjevi ujedine, vidjet ćemo kada neka strana javno progovori o tome šta nudi Vlada TK, odnosno koliko novca za povećanje plaća zapravo ima.

 

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: