Bez radnih zadataka u srednjim školama TK-a ostalo 79 zaposlenika

Prosvjetni radnici, njih 79, uspješno je zbrinuto u srednjim školama Tuzlanskog kantona, za čijim je radom u narednoj školskoj godini djelimično ili u potpunosti prestala potreba. Ovo je dogovoreno na sjednici kantonalne Komisije za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama.

U odnosu na prethodnu godinu, broj prosvjetnih radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom je manji za trideset radnika, ali malo je vjerovatno da je riječ o trendu i da će tehnološki višak u školama biti stvar prošlosti, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se iz godine u godine u škole Tuzlanskog kantona upisuje sve manje djece.

Trend pada tehnološkog viška povezan je za odlaskom prosvjetnih radnika u penziju.

Stručni  savjetnik Ministarstva za obrazvoanje, nauku, kulturu  i sport TK-a Fikret Vrtagić je kazao da je ove godine u srednjim školama na području TK 79 zaposlenika ostalo bez radnih zadataka u svojim matičnim školama.

– U odnosu na prošlu godinu to je nešto manji broj. Određen broj zaposlenika je otišao u penziju te iz tog razloga imamo manji broj onih koji su ostali bez radnih zadataka – rekao je.

Na području Tuzlanskog kantona najteže je bilo zbrinuti kadar stručno-teorijske i praktične nastave u poljoprivrednoj i rudarskoj struci.

– Najviše tehnološkog viška bilo je na predmetu bosanski jezik i književnost, devet zaposlenika, s tim da je većina zaposlenika imala ispod deset časova – navela je uime Sinidikata srednjeg obrazovanja TK-a Elvira Bešić.

Jedan od stavova koje zauzima Sindikat srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona jeste i pripremanje prijedloga koji će se uputiti resornom kantonalnom ministarstvu, a koji predviđa inpute za reformu općeg i stručnog srednjoškolskog obrazovanja. Primjer pozitivne prakse su opće gimnazije.

– Moramo raditi na razvijanju nekih struka, gimnazije su već nešto uradile, u toku je pravljenje nekih elaborata, a trebali bi da vidimo i s poljoprivrednom strukom – naglasila je Bešić.

Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška je sastavljena od predstavnika sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, te predstavnika aktiva direktora i uposlenika kantonalnog Ministarstva obrazovanja. Konačan plan zbrinjavanja, prema usvojenim smjernicama rada, i za osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu je završen i početkom augusta očekuju se Konkursi za prijem prosvjetnih radnika za školsku 2017/ 2018. godinu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: