Baraković: Neće biti prekida nastave u školama na području TK

Tokom dana pojedini mediji su objavili vijest da bi zbog obilnih snježnih padavina sutra (ponedjeljak, 13.decembra) moglo doći do prekida nastave u osnovnim i srednjim školama na području TK-a.

Međutim, ministar nauke i obrazovanja u Vladi TK-a dr. Elvis Baraković oglasio se na svojoj zvaničnoj facebook stranici i istakao da neće doći do prekida nastave u TK, osim u školama u kojima ne budu obezbijeđeni uslovi za rad učenika i nastavnika.

“Poštovani učenici, roditelji, kolegice i kolege, kao odgovor na veliki broj upita zabrinutih roditelja želim da objasnim da prekida nastave u školama na području Tuzlanskog kantona neće biti.

Prekid nastave i prelazak na online model nastave se eventualno može desiti u onim školama u kojima ne budu obezbijeđeni osnovni uslovi za rad učenika i zaposlenika, o čemu menadžment škole treba blagovremeno da obavijesti Ministarstvo.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK do ovog momenta nije primilo niti jedan zahtjev od direktora neke od škola za prekid nastave i prelazak na online model nastave. Da li će se to desiti u toku sutrašnjeg dana, vidjet ćemo.

Sutra je u 8 h zakazan kolegij Odsjeka za obrazovanje u Ministarstvu gdje ćemo razgovarati o novonastaloj situaciji oko vremenskih neprilika i organizacije nastave u školama.

U komunikaciji smo i sa Civilnom zaštitom koja nas izvještava o situaciji u Kantonu, te i na taj način pratimo situciju.Nastava se može obustaviti u školama iz lokalnih zajednica koje proglase stanje prirodne nesreće.

Želim još jednom da naglasim da najvažnija stvar za učenike, uz naravno njihovo zdravlje i sigurnost, jeste da su u školskim klupama sve dok postoje uslovi za to. Zbog odgoja i obrazovanja! I lično ću se uvijek zalagati za to, kao što sam i svo ovo vrijeme u toku pandemije”, napisao je ministar Baraković na zvaničnoj facebook stranici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.