Američko-njemački gigant dolazi u Živinice

U poslovnoj zoni Ciljuge 2 u Živinicama ovih dana sa radom počinje još jedna kompanija. Riječ je o stranom investitoru i to svjetskom gigantu – američko-njemačkoj korporaciji Hennig Gmbh koja je u Živinicama u toku prošle godine osnovala firmu.

U halama koje su već izgradili Hennig BH će proizvoditi elektrogeneratore a prema riječima načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića riječ je o proizvodnji koja je potpuno nova ne samo za Živinice nego i za cijelu našu zemlju.

– Proizvodna hala već je izgrađena a proizvodnja treba početi za nekih 20-ak dana. Najavljeno je da će fabrika raditi u dvije pa čak i tri smjene a biće zaposleno od 80 do 100 radnika. Nekoliko inženjera već je prošlo obuku za rad u pogonima kompanije u inostranstvu – kazao je za BiznisInfo načelnik Kamenjaković.

Kompanija sa globalnim sjedištem u Rockfordu u američkoj državi Illionis u Ciljugama će za početak proizvoditi dijelove za generatore.

Ako sve bude išlo prema planu, ovdje će u sljedećoj fazi prebaciti proizvodnju kompletnog elektrogeneratora iz neke od osam država svijeta u kojima trenutno ima pogone.

– Oni inače proizvode velike elektrogeneratore. U Živinicama će za početak proizvoditi dijelove za generatore a ako sve bude išlo prema planu, spremni su i na širenje investicije. Uzeli bi još 20 do 30 dunuma zemlje i ovdje pravili kompletan gotov proizvod – velike generatore koji se izvoze u Ameriku – kaže Kamenjaković.

Inače, ovo je prvi put da jedan američko-njemački investitor dolazi u Živinice.

Ovu kompaniju osnovala su 1950. godine braća Arnold i Kurt Hennig. Tri godine kasnije proizveli su prvi primjerak svog najpoznatijeg proizvoda, teleskopskog čeličnog poklopca. Do 1975. prodali su ih milion.

Firma koja je osnovana u stanu danas ima proizvodnju u Republici Češkoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Brazilu, Indiji, Japanu, Meksiku, Koreji i Francuskoj a sjedište za Evropu je u njemačkom Kirchheimu.

Postali su dio američke grupacije GOELLNER Group 2000. godine.

 

 

 

(Biznisinfo.ba)

One thought on “Američko-njemački gigant dolazi u Živinice

 • 07/01/2019 at 22:14
  Permalink

  Samo da su još i napisali ko je doveo ovu gigantsku firmu u Živinice i Bosnu i Hercegovinu.
  Da ima sluha i interesovanja u opcini Kalesija, davno bi ova i slicne priče preplavile našu Opcinu, ali na žalost u opcini Kalesija nema interesovanja o ovakvim i slicnim nvesticijama…
  Pricajmo o odlasku naše dijece, to je trenutno trend.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: