Spriječite aplikacije da vam potroše internet na mobitelu

Neke aplikacije koriste velike količine prometa na vašem mobitelu, a kako biste to spriječili iskoristite ove korisne savjete.

YouTube

Kako biste potrošnju podataka aplikacije YouTube sveli na minimum, otvorite Postavke > Pozadine i preuzimanja. Ako znate da ćete gledati videozapise na mobilnom internetu, u odjeljku Preuzimanje promijenite kvalitetu videozapisa na ‘nisku’ ili ‘srednju’. Razlika nije vidljiva na manjem zaslonu.

Isključite i automatsko reproduciranje videozapisa: Postavke aplikacije > Automatska reprodukcija. Ni to nije dovoljno? Razmislite o upotrebi lite verzije YouTube Go, piše tportal.

Facebook

Facebook nudi opciju za smanjenje korištenja podataka, no možete dodatno kontrolirati postavke aplikacije tako što ćete otići na Postavke i privatnost > Ušteda podataka i uključiti tu značajku. Možete odabrati i spremanje datoteka samo kada koristite Wi-Fi što će smanjiti veličine slika i zaustaviti automatsku reprodukciju videozapisa.

Ne želite smanjiti slike? Zaustavite automatsko reproduciranje videozapisa tako da otvorite Postavke i privatnost > Postavke > Mediji i kontakti > Automatska reprodukcija. Možete birati između automatskog reprodukcije ‘samo na Wi-Fi’ mreži ili ‘nikada’. Facebook također nudi lite verziju svoje aplikacije.

Twitter

Kako biste spriječili Twitter u žderanju mobilnog interneta, otvorite Postavke i privatnost > Upotreba podataka. U odjeljku Videozapis odaberite ‘Videozapis visoke kvalitete’ i potom ‘samo Wi-Fi’. Dodirnite ‘Automatska reprodukcija videozapisa’ i odaberite ‘Wi-Fi’.

U odjeljku Sinkronizacija podataka isključite sinkronizacijske podatke. To znači da će Twitter povući samo nove tvitove. Mobilna inačica aplikacije koja koristi manje podataka dostupna je na mobile.twitter.com.

Instagram

Za razliku od drugih aplikacija koje vam točno nude različite mogućnosti uštede podataka, Instagram nudi samo korištenje manje podataka.

Idite na Postavke i pomaknite se dolje do Račun > Učitavanje mobilnih podataka i dodirnite ‘Koristi manje podataka’. I to je to. Instagram upozorava da će uključivanje ove postavke uzrokovati sporije učitavanje fotografija i videozapisa, pa je ova opcija samo za strpljive ili krajnje očajne.

Netflix

Korisnici usluge Netflix mogu ograničiti upotrebu mobilnih podataka u cijelosti tako da u aplikaciji dodirnu gumb Više > Postavke aplikacije i pod reprodukcijom videozapisa dodirnu ‘Upotreba mobilnih podataka’. Naći ćete je postavljenu na Automatski. Onemogućite ovo kako biste pristupili postavkama. Možete odabrati opciju ‘Samo Wi-Fi’ za ograničavanje reprodukcije videozapisa. Ako i dalje sadržaje želite gledati na podatkovnoj vezi, možete odabrati opciju ‘Spremi podatke za manje intenzivnu upotrebu’.

Ako želite preuzeti videozapise za izvanmrežno gledanje, možete provjeriti je li Wi-Fi preuzimanje uključeno tako da odete na Postavke aplikacije i pod Preuzimanja prebacite na ‘samo Wi-Fi’. Ova bi značajka trebala biti uključena prema zadanim postavkama.

Gmail

Ako koristite Gmail, postoji nekoliko postavki povezanih s podacima koje treba promijeniti jer mogu poprilično utjecati na vašu upotrebu podataka. Idite na Postavke i dodirnite naziv svog računa. Ako imate više računa, morat ćete pojedinačno promijeniti postavke za svaki. Pod upotrebom podataka možete isključiti ‘Sync Gmail’ ili ‘Sinkroniziraj Gmail’. To znači da nećete dobivati obavijesti o e-porukama osim ako otvorite aplikaciju i osvježite ju ručno.

Također možete zaustaviti slike da se automatski preuzimaju u Gmailu na podatkovnoj vezi tako da dotaknete ‘Slike’ i odaberete ‘Pitaj prije prikazivanja’. Ako je potrošnja podataka i dalje visoka, možete se odlučiti za Gmail Go, alternativu za sporije telefone i veze.

Chrome

Aplikacija Chrome je kraljica potrošnje podatkovne veze. Srećom, postoji nešto što možete učiniti po tom pitanju. Idite na Postavke > Ušteda podataka i uključite značajku.

Pomoću spremnika podataka poslužitelji objedinjuju podatke s web mjesta koje posjećujete što rezultira s preuzimanjem manje podataka na uređaj. U praksi to znači da slike možda neće biti tako jasne i vašu lokaciju web odredište neće tako lako otkriti. Chrome će vas također obavijestiti točno koliko podataka preuzimate sa svake web lokacije koju posjetite.

Android Poruke (SMS)

Tko bi rekao, ali i izvorna SMS aplikacija Android Poruke troši mobilne podatke. No ponekad se svaki megabajt broji, pa valja provjeriti i ovu aplikaciju.

Možete onemogućiti preglede veza dok ste na podacima dodirivanjem gumba izbornika (tri točke). Dodirnite Postavke > Pregledi automatskih veza i provjerite je li odabrano ‘Preuzimanje podataka samo na Wi-Fi’. Ako vam pregledi veza nisu važni, možete ih potpuno isključiti tako da isključite opciju ‘Prikaži preglede u porukama’.

Firefox

Firefox nudi nekoliko mogućnosti za smanjenje korištenja podataka. Idite na Postavke pa dodirnite Napredno i pod Ušteda podataka, dodirnite Prikaži slike i odaberite Samo preko Wi-Fi mreže. Također možete isključiti i ​​Prikaži fontove weba koji guše Firefox prilikom učitavanja stranice. Premda ova opcija ne štedi mnogo podataka, s vremenom će biti korisna.

Ne zaboravite u odjeljku Mediji isključiti Dopusti automatsku reprodukciju. To zaustavlja one dosadne autoreprodukcije video sadržaja na web stranicama.

Google fotografije

Ako imate Googleov telefon ili bilo koji Android, vjerojatno ste koristite aplikaciju za sigurnosnu kopiju svojih fotografija. Također, želite biti sigurni da se fotografije kopiraju samo kada ste povezani s Wi-Fi mrežom. Idite na Postavke > Sigurnosna kopija i sinkronizacija. Pomaknite se prema dolje do mobilnih podataka i isključite ju. Opcija za Videozapise trebala bi biti isključena prema zadanim postavkama. Ako putujete, isključite kopiranje preko roaminga u istom odjeljku.

Snapchat

Snapchat omogućava promijenu postavke korištenja podataka jednim dodirom. Ali ta je postavka zakopana u aplikaciji. Da biste uključili uštedu, idite na Postavke i u odjeljku Dodatne usluge dodirnite Upravljanje. Provjerite je li označen način ‘putovanja’.

WhatsApp

Kako biste spriječili WhatsApp da radi probleme, idite na Postavke > Korištenje podataka i memorije i pod stavkom ‘Automatsko preuzimanje sadržaja’, dodirnite Kada koristite mobilne podatke i provjerite jesu li dostupne četiri opcije. Prema zadanim postavkama fotografije su već odabrane, ali to možete isključiti. I dalje uključite audio, videozapise i dokumente.

Zatim dodirnite U roamingu i provjerite jesu li sve četiri mogućnosti isključene. Možete se odlučiti i na smanjenje korištenja podataka tijekom poziva. U odjeljku Postavke poziva potvrdite da biste omogućili ‘nisku potrošnju podataka’ – iako će ta mogućnost očito ugroziti kvalitetu poziva.

Google karte

Ultimativna aplikacija za trošenje mobilnih podataka je svakako Google Karte, barem ako ih koristite svakodnevno. Uštedjeti možete preuzimanjem karata za izvanmrežnu upotrebu. Idite na Postavke > Izvanmrežne karte > Odaberite svoju kartu. Google karte će vas obavijestiti o tome koliko prostora za pohranu im treba. Nakon toga, dodirnite Preuzmi da biste kartu spremili na svoj uređaj.

Uključite ‘samo Wi-Fi’ na lijevom izborniku kako biste prisilili Google Karte da upotrebljavaju izvanmrežne karte. Imajte na umu da s izvanmrežnim kartama nećete dobiti upute za hodanje ili vožnju biciklom, alternativne rute ili informacije o prometu u stvarnom vremenu. Srećom, postoji i lite verzija Google Maps Go, piše tportal.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: