Roditelji oprez!!! Ako vam dijete kaže da igra igricu “Plavi kit” odmah reagujte

Video-igra “Plavi kit” posljednjih dana kruži internetom i u zemljama u okruženju. U njoj se djeca pozivaju na samopovrjeđivanje, pa čak i samoubistvo. Podaci sa kojima se do sada raspolaže ukazuju da ova opasna igra potiče iz Rusije i da se brzo širi među mladima.

Zbog toga stručnjaci pozivaju sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa djecom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

U mnogim zemljama policija je već apelovala i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene

“Plavi kit” ili “The Blue Whale Challenge” je igrica koja navodno potiče iz Rusije i zbog koje djeca u konačnici izvrše samoubistvo.

Sve počinje hashtahovima kao što su #f58, #f57, #wakemeup420 – ili “probudi me u četiri i dvadeset”, koji se unose na društvene mreže. Djeca u inbox 50 dana dobivaju zadatke – od najjednostavnijeg ucrtavanja kita na ruku do saomoubistva. Internet je već pun jezivih zadataka.

O saomobistvima su pisali svjetski mediji, a i djeca u Hrvatskoj i Srbiji otkrila su da su dobivali zadatke. I državno tužilaštvo i FUP kažu kako nema dokaza da su mladi Bosanci i Hercegovci igrali “Plavog kita”. No nema ni dokaza da su djeca sigurna.

Zbog toga stručnjaci pozivaju sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa djecom i prate njihove aktivnosti na internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti.

U mnogim zemljama policija je već apelovala i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vrijeme spriječile neželjene posljedice.

Prema posljednjim informacijama u Rusiji je priveden tvorac ove igrice, ali još nisu uspjeli da dokažu niti da je tvorac, a još manje da je odgovoran za samoubistva 13 djevojčica u ovoj zemlji. Ono što najviše zabrinjava je to da je nemoguće spriječiti njen dolazak.

Igrica “Plavi kit” pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

“Kad god imate promenu u ponašanju, oblačenju, navikama, spavanju treba obratiti pažnju, razgovarati i pratiti šta se dešava na internetu, angažovati bliske ljude. Djeca ponekad roditeljima neće da kažu šta se dešava ali ako se primjeti povrjeđivanje to je veliki signal da se nešto dešava unutar deteta, da mu treba pomoć”, upozoravaju psiholozi.

“Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloljetnika.

Uz savjete za dodatnu opreznost, stručnjaci upozoravaju da ne treba podlijegati senzacionalizmu niti previše navoditi ime sporne igre jer, što se više o nečemu govori, pa bilo to i ružno, izaziva sve veće interesovanje.

Ipak, važno je pratiti šta djeca rade na internetu kako bi se na vrijeme moglo reagovati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: