Vakcine ova dva proizvođača od covida štite doživotno?!

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu Nature sugerira da je moguće da vakcine protiv covida-19 koja su napravile kompanije Pfizer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi New York Times.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina  razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih vakcina mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati dovakcinisati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

“Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Univerziteta Washington u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju učinkovitosti Pfizerovog i Moderninog vakcine protiv covida-19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sistema koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće.

Zahvaljujući tim stanicama, čovjekov imunološki sistem može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Također, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjek mogu cirkulirati godinama, pa čak i decenijama.

Nakon što se neko vakciniše protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim se čvorovima oformi germinativni centar, mjestu gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tokom normalne reakcije organizma na infekciju.

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 sedmica nakon primanja prve doze vakcine.

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnici istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja vakcina te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni su centri kod većine vakcina najaktivniji tokom dvije sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne.

“Činjenica da su reagirali i četiri mjeseca nakon vakcinisanja zaista je jako dobar znak”, rekao je Ellebedy.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile Pfizerovo cjepivo, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primijeniti i na Moderninu vakcinu jer su te dvije vakcine napravljene pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije Johnson & Johnson, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak jer je ono napravljeno pomoću drukčije tehnologije.

(Buka)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: