Toplotni talas u zapadnoj Evropi donosi rekordne temperature

Toplotni talas s početka sedmice koji je pogodio zapadnu Evropu dobio je na snazi i donio temperature blizu najviših za ovo doba godine – od preko 40 stepeni, navode nacionalne meteorološke službe.

Španija je danas bila blizu rekordnih junskih temperatura u posljednje četiri decenije, jedno područje u Francuskoj zabranilo je manifestacije na otvorenom, a suša je veoma uplašila italijanske farmere, prenosi Rojters.

“Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, hidrirajte se i vodite računa o najugroženijima kako ne bi pali od toplotnog udara”, savjetovao je španski premijer Pedro Sančez.

Temperature bi mogle da dostignu 40 do 42 stepena Celzijusa u Madridu i Saragosi, u centralnoj i istočnoj Španiji, što bi bile vrijednosti koje nisu izmjerene od juna od 1981. godine, saopštila je nacionalna meteorološka agencija AEMET.

Dodaje se da regioni sjeverne Italije rizikuju da izgube do polovine svoje poljoprivredne proizvodnje zbog suše, a departman Žironda u Francuskoj zabranio je javne događaje, uključujući i koncerte na otvorenom, kao i one u zatvorenim prostorima bez klima uređaja.

Zbog požara evakuisano 650 ljudi na sjeverozapadu Španije

Iz osam sela na sjeverozapadu Španije evakusano je 650 ljudi, nakon što je požar zahvatio oko 9.000 hektara šumovitog brdskog zemljišta, saopštili su španski zvaničnici.

Veći dio Španije danas je bio u velikom riziku od šumskih požara, jer je zemlja preživjela šesti dan neobično ranog toplotnog talasa, prenosi AP.

Navodi se da je jaka vrelina, koja je zahvatila veći dio Evrope, izazvala suve oluje u španskom planinskom lancu Sijera de Kulebra u provinciji Zamora, kao i manje požare u centralnoj provinciji Toledo i u sjeveroistočnim provincijama Saragosa i Ljeida.

Daniel Rovira, gradonačelnik grada Ljadursa, opisao je požar u Ljeidi kao brutalan kada je gorjelo oko 2.000 hektara.

On je upozorio da bi se vatrena stihija mogla proširiti na 50.000 hektara, ako se uskoro ne stavi pod kontrolu.

AP dodaje da su temperature veće od 40 stepeni Celzijusa zabilježene u mnogim drugim gradovima i oblastima tokom cijele nedjelje, a očekuje se da će vrućina početi da jenjava u nedjelju.

(Tanjug)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: