Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna svake godine u više od 140 zemalja svijeta, a cilj obilježavanja ovog Dana je da se ukaže na snagu i moć lokalne zajednice i pojedinaca u rješavanju problema zaštite životne sredine.

Ovaj dan je Generalna skupština UN uspostavila 1972. da bi označila otvaranje Stokholmske konferencije o životnoj sredini.

Švedska je, još 1968. godine, prva predložila da se u UN održi konferencija koja će biti usmjerena samo na pitanja zaštite životne sredine. To je prihvaćeno tek 1969. godine, kada je odlučeno da će se tri godine kasnije u Švedskoj održati jedna takva konferencija. Zanimljivo je da je za voditelja konferencije odabran Moris Strong, kanadski diplomata koji je radio u naftnoj industriji, ali je bio vrlo zainteresovan za životnu sredinu.

Konačno, 1972. godine, poslije četiri godine priprema, lideri iz cijelog svijeta sjeli su zajedno da razgovaraju o tome kako da podignu svijest o zaštiti životne sredine i tada je, na samom početku Stokholmske konferencije, 5. juni proglašen za Svjetski dan zaštite životne sredine.

Prvi put je proslavljen pod sloganom „Samo je jedna Zemlja” 1974. godine. Tokom godina birane su zemlje domaćini i teme koje su odgovarale najvećim problemima i izazovima – od zagađenja mora, uništavanja šuma i krijumčarenja divljih vrsta, preko klimatskih promjena, cirkularne ekonomije i održivog razvoja do obrazovanja djece o zaštiti životne sredine.

Dan zaštite životne sredine je prilika da svi preuzmemo odgovornost i postanemo nosioci promjena. Dakle, nije važno da li ste poznati glumac, preduzetnik, student ili predškolac: okupite svoju porodicu i prijatelje i provedite dan u prirodi, budite dio prirode, učite od prirode i čuvajte prirodu!

(BHRT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: