Snijeg i hladnoća okovali Evropu

Snježne padavine i niske temperature pogodile su u subotu evropski kontinent – u Poljskoj, Belgiji i Italiji ima žrtava, pojedini grčki otoci prekriveni su snijegom, u Turskoj je otkazano na stotine letova, a građani Moskve su dočekali najhladniji Božić u posljednjih 120 godina.

U posljednja dva dana u Poljskoj deset osoba je umrlo u hladnom valu koji će potrajati i preko vikenda, a u Istanbulu je obustavljen zračni i morski saobraćaj, prenosi AFP.

Ukupan broj žrtava u Poljskoj koje su umrle od hipotermije od 1. novembra porastao je na 53. U pojedinim dijelovima zemlje temperature su pale na minus 20 stepeni Celzijusa.

Živa u termometru se tokom noći u Moskvi spustila na minus 30 stepeni, pa su građani dočekali Božić po hladnoći kakva nije zabilježena već 120 godina, javila je agencija RIA Novosti.

U Sankt Peterburgu, gdje je zabilježeno minus 24 stepena, policija je pronašla tijelo muškarca koji se smrznuo tokom noći, prenosi Index.hr.

Najmanje šest beskućnika su umrli od posljedica smrzavanja u Italiji, gdje su zbog snježnih padavina letovi preusmjereni, putevi su zatvoreni, a polasci vozova otkazani.

Pojedine škole na jugu Italije, gdje je visina snega oko metar, neće raditi u ponedjeljak, navodi Ansa. U Bugarskoj, u blizini turske granice, pronađena su tijela dvoje ilegalnih iračkih migranata.

I Švicarska je, javlja Meteonews, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabilježeno minus 19, a u Bernu minus 15,5. AP navodi da je u Belgiji nastradao muškarac kada je kamion kojim je upravljao sletio s puta zbog poledice.

U Solunu je izmjereno sedam stepeni ispod nule, a sutra će prema prognozi biti još hladnije, minus 10.

Nekoliko grčkih otoka, na kojima je uglavnom toplo, prekriveno je snijegom i temperature su niske.

U Turskoj su sniježne padavine blokirale Istanbul, gdje je više od 650 letova zbog loših vremenskih prilika otkazano. Anadolija izvještava da su i trajekti stali. Snijeg je napadao do 40 centimetara tokom noći u Istanbulu, i izazvao haos na putevima. Turska agencija Dogan navodi da se jedan od glavnih autoputeva u Istanbulu pretvorio praktično u parking jer  su mnogi vozači napustili sinoć vozila i pješice se uputili kućama.

I u Njemačkoj je sinoć bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dva sela u Bavarskoj izmjereno minus 26, a u Berlinu minus 15.

Hladan val pogodio je i balkanske zemlje – u planinskim predjelima BiH izmjereno je minus 27.

Niske temperature pogodile su i istočne i južne dijelove Srbije, prenosi Tanjug.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: