Slovenija vapi za radnicima

Poslije daleke Australije, koja je ponovo aktuelna, i već dobro poznatih gastarbajterskih destinacija po Evropi, šansu za posao možete naći i u Sloveniji. Ovoj zemlji, koja nam je relativno blizu, prvenstveno su potrebni građevinci, zdravstveni radnici i trgovci.

Naime, kako pokazuju podaci Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, deficitarna zanimanja u prva četiri mjeseca ove godine prije svega su u domenu građevinarstva (potrebno 9.072 radnika), zatim u oblasti proizvodnih aktivnosti (8.993), na trećem mjestu su zdravstvo i socijalna zaštita (5.376), na četvrtom mjestu je kategorija podvedena pod “razno” – tu nedostaje 4.885 “raznih” radnika. Slijede trgovina i održavanje, sa 4.255 potrebnih radnika.

Da zaista nedostaje ljekara u Sloveniji govori podatak da bolnicama na poziv upomoć priskaču anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

Statistika o slobodnim radnim mjestima, odnosno o potražnji poslodavaca za radnicima u Sloveniji dalje pokazuje da je transport i skladištenje potrebno 3.760 ljudi, za uslužne djelatnosti poput keteringa nedostaje čak 3.479 ljudi i u domenu obrazovanja fali 3.047 radnika.

Nešto manja potražnja je za naučnicima (1.913) i radnicima u javnoj upravi (1.782), a za ostale djelatnosti prikazane u grafikonu, brojke su značajno manje.

Ipak, kako se napominje na sajtu Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, oni nemaju poptuno precizne podatke o svim slobodnim radnim mjestima u zemlji, jer je 12. aprila 2013. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o regulaciji tržišta rada, kojim je ukinuta obavezna registracija upražnjenog radnog mjesta u Institutu. Poslodavci koji ne pripadaju javnom sektoru, dakle mogu da otvore radno mjesto i ne informišu Zavod o tome.

Kad podvučete crtu, to za radnika zainteresovanog da ode u Sloveniju znači da je radnih mjesta vjerovatno i više od onih koji se mogu naći u evidenciji Zavoda.

Tako, za otvorenu poziciju možete saznati i na preporuku, a ni sajtova sa oglasima “posao u Sloveniji” i “rad u Sloveniji” – ne manjka.

Što se plate u Sloveniji tiče, kako može saznati na sajtovima koji informišu buduće iseljenike o iskustvima onih koji su taj korak već napravili, prosječna mjesečna plata u Sloveniji iznosi oko 1,070 evra, ali stranci u Sloveniji, posebno oni sa nižim stepenom obrazovanja, moraju biti spremi na manja primanja, a najvjerovatnije i minimalac, koji je od ove godine povećan na 667 eura. Najavljeno je i da će naredne godine biti povećan na 700.

Međutim, kako pokazuju oglasi za poslove ovoj zemlji, moguće je ostvariti platu i između 1.500 i 1.800 eura, a privremeni smještaj za radnike je obezbjeđen.

Tako se navodi u ovogodišnjim konkursima za radno mjesto CNC operatera, koji vrši pripremu mašina za obradu, izrađuje predmete prema određenom tehnološkom postupku, odnosno radi na industrijskim robotima.

Kuhar, recimo, sudeći po oglasima, u Sloveniji može zaraditi između 800 i 1.200 eura.

Kako se može vidjeti na sajtu slovenačkog ministarstva spoljnih poslova da bi dobili dozvolu za privremeni boravak u Republici Sloveniji i za rad i zaposlenje, potrebno je popuniti zahtjev, priložiti overenu fotokopiju pasoša, ovjerenu fotokopiju važeće radne odzvole, ugovor o radu sklopljen sa poslodavcem, dokaz o sredstvima za izdržavanje, potvrda o nekažnjavanju i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja, koja pokriva period od najmanje mjesec dana od dana podnošenja zahtjeva, nezavisno od perioda važenja radne dozvole, sa minimalnim pokrićem 30.000 eura.

Dakle, iz ovog se zaključuje da je u Sloveniju najbolje otići na poziv poslodavca, na već ugovoreno radno mjesto, a da bi traženje sreće “na bum”, ipak bilo teže ostvarivo.

Navedena dokumentacija je minimalni uslov za podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za privremeni boravak u Republici Sloveniji, što znači da se po potrebi mogu zahtijevati dodatna dokumenta, napominje se u objašnjenju ovog ministarstva.

Zahtjev se šalje nadležnoj upravi u Sloveniju i u prosjeku obrada traje mjesec dana, ali ambasada ne garantuje rok rješavanja zahtjeva, a podnosioca zahtjeva telefonom obavijeste kada završe.

Taksa za postupak za dozvolu za privremeni boravak iznosi 81 euro i plaća se prilikom podnošenja zahtjeva, isključivo u ambasadi, ali u slučaju da vas odbiju, novac vam ne vraćaju. Svi formulari se mogu dobiti besplatno, a dokumentacija se predaje lično.

Prije početka rada, poslodavac je dužan da vam obezbijedi obavezno socijalno osiguranje u Sloveniji, bez obzira na vaše domaće osiguranje. Pored obaveznog osiguranja u Sloveniji, postoji i dodatno osiguranje, koje je preporučeno. Najjeftinije dodatno osiguranje iznosi oko 30 eura mjesečno a možete ga izvaditi u jednoj od osiguravajućih društava.

Kada uredite zdravstveno osiguranje, savjetuje se i da zatražite Evropsku karticu u Institutu za zdravstveno osiguranje Republike Slovenije. Dobro ju je imati, posebno ako povremeno putujete po drugim EU zemljama, kao i u Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku.

(Blic)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: