Prelijepo selo u Austriji preplavljeno turistima, mole ih: Ne dolazite!

Selo Halštat u Austriji je na UNESCO listi svetske baštine od 1997. godine, ali je ogromnu popularnost steklo tek 2013, zbog toga što je poslužilo kao inspiracija za crtani film Zaleđeno kraljevstvo (Frozen).

Od tada je ovo selo bukvalno preplavljeno turistima, kojih dnevno dolazi oko 10.000, uglavnom iz Azije, ali i iz svih drugih dijelova svijeta. Mještani se plaše da će sada, nakon prikazivanja drugog dijela popularnog crtanog filma situacija biti još gora.

Stvari su se očigledno do te mjere otele kontroli da je gradonačelnih Halštata apelovao na turiste da ne dolaze više tako masovno, a čak je i zatvorio neke puteve zbog toga.

“Halštat je važan dio kulturne istorije, a ne muzej. Želimo da smanjimo broj turista za najmanje trećinu, ali za sada ne vidimo način da to uradimo”, poručio je gradonačelnik Aleksander Šojc.

Zaleđeno kraljevstvo je Halštat vinulo u zvijezde kada je riječ o turizmu, pa tako ovo selo sada privlači šest puta više turista po glavi stanovnika nego Venecija, a cijene hotelskih soba su znatno porasle – koštaju od 295 do 410 eura za jedno noćenje.

Dok tamošnji ugostitelji trljaju ruke, lokalno stanovništvo se žali da od turista ne može da živi – na sve strane su turisti koji fotkaju selfije, lete dronovi, pa čak i kucaju na vrata stanovnika sa molbom da ih puste da idu u toalet.

Ovo prelijepo selo koje ima samo 780 stanovnika, nekada je važilo za mirno, a stanovnici su uživali u prirodi pored jezera, dok je danas “najfotkanije mjesto na svijetu”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: