Poziv građanima Zuga porijeklom iz Kalesije

Nema veće satisfakcije od činjenice da imate domovinu. Veliki broj stanovnika Zuga može se pohvaliti privilegijom da ima dvije domovine, Bosnu i Hercegovinu i Švicarsku. Mnogi od njih vode porijeklo iz Kalesije, što je rezultiralo i formiranjem Udruženja Zug-Kalesija na čijem čelu su gospodin Huso Đedović i gospođa Vroni Straub-Müller.

Prvi uspješno obavljeni zadatak bilo je bratimljenje ova dva grada, a zatim su realizirani mnogi projekti od velikog značaja za stanovnike općine Kalesija, naročito u 2014. godini, kada su Kalesiju zadesile velike i razorne prirodne nepogode.

Pored materijalne pomoći koju je grad Zug, kroz rad Udruženja, pružio Kalesiji, zahvaljujući rukovodstvu Udruženja, mnogi Švicarci su upoznati sa kulturom i prošlošću Bosne i Hercegovine.

Najbolji način za upoznavanje bila su putovanja kroz gradove BiH koje je Udruženje organizovalo. Bitna stavka u životu svakog čovjeka je i činjenica da može utjecati na društvene tokove u životnom prostoru, koji dijeli sa drugima.

Ove godine, u mjesecu oktobru, stanovnici Kalesije ali i Zuga imaju mogućnost da biraju ko će u njihovo ime upravljati društvenim tokovima u narednom periodu.

Stoga, predsjednici Udruženja Zug-Kalesija pozivaju stanovnike Zuga, porijeklom iz Kalesije, da iskoriste svoje pravo na predstojećim izborima i bitno utječu na ishod istih.

Naime, 7.10.2018. g. u BiH će biti sprovedeni Opći izbori, a dan kasnije, 8.10.2018. godine, bit će poznati i rezultati izbora za predsjesnika Grada Zuga a jedan od kandidata za ovu poziciju je i gospođa Vroni Straub-Müller.

Ovim putem predsjednici Udruženja pozivaju stanovnike Zuga sa pravom glasa da iskoriste svoje pravo kako na jednim, tako i na drugim izborima. U nadi za nastavak dosadašnje uspješne saradnje predsjednici Udruženja g. Huso Đedović i gospođa Vroni Straub-Müller.

 

BIOGRAFIJE:

Vroni Straub-Müller rođena 11. februara 1963. godine u Zugu. Općinski vijećnik od 2011. godine – odgovorna je za Odjel za obrazovanje, kulturu i porodicu. Kantonalni savjetnik od 2007. godine. Od početka osnivanja Udruženja Zug-Kalesija je co. predsjednik sa Husom Đedovićem. Učestovala je u putovanju kroz gradove Bosne i Hercevine 2012. godine i na kraju se poklonili žrtvama Srebrenice. Učestovala je i na sastanku u kabinetu načelnika općine Kalesija. Aktuelni je kandidat za predsjednika Grada Zug.

 

Huso Đedovic, rodjen 07. juna1958. na Brdima, općina Kalesija. Boravi u Švicarskoj od 14.03.1980. godine, u gradu Zug. Aktivnosti za vrijeme boravka u Švicarskoj: od 1991. godine koordinator je za općinu Kalesija. Ukljucen u osnivanju ambasade BiH u Švicarskoj. Osnivač bošnjačkog kluba, pod imenom Spreča. Organizator putovanja sa gradom Zug, kroz gradove BiH, završno sa posjetom Srebrenici. Jedan od glavnih organizatora bratimljenja Grada Zug i općine Kalesija. Organizator i koordinator pomoći građanima Kalesije, uz pomoć Grada Zug, kroz Udruženje Zug-Kalesija čiji je i predsjednik zajedno sa gospođom Vroni Straub-Müller.

 

Udruženje Zug-Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: