Pfizer i BioNTech traže odobrenje vakcine za hitnu upotrebu

Pfizer i BioNTech su prvi u utrci za učinkovitu vakcinu protiv koronavirusa koji su podnijeli zahtjev Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) da odobre njihov proizvod za hitnu upotrebu.

Podnošenje zahtjeva za odobrenje vakcine dolazi dva dana nakon što je Pfizer objavio da je vakcina 95 posto učinkovita. Od 43.000 učesnika u istraživanju učinkovitosti vakcine njih 170 se zarazilo koronavirusom, međutim samo osam zaraženih je primilo pravu vakcinu, a ne placebo.

Vakcina Pfizera i BioNTecha sadrži genetski materijal nazvan mRNA za koji naučnici očekuju da izaziva imuni sistem da se bori protiv virusa.

Vakcina zahtjeva temperaturu skladištenja na -70 stepeni Celzijusa što potencijalno može predstavljati izazov kada dođe do široke distribucije. Drugim vakcinama koje su u opticaju, zbog drugačije tehnologije koju su koristile, će trebati mnogo viša temperatura nego što to zahtjeva Pfizerova vakcina.

Ako FDA dozvoli Pfizerovu vakcinu za upotrebu, njena dostupnost će vjerovatno biti ograničenja i bit će uvođena u nekoliko faza. Prvo će je primiti zdravstveni radnici i starije osobe, zatim osnovni radnici, nastavnici, beskućnici, a zatim i djeca i mladi.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: