Otkazane stotine letova na njemačkim aerodromima

Hiljade putnika na četiri njemačka aerodroma, uključujući najveći u Frankfurtu, ostalo je danas blokirano zbog štrajka osoblja na zemlji i drugih radnika javnog sektora u cilju pritiska u sporu oko zarada.

“Lufthansa” je saopćila sinoć da za danas otkazuje više od 800 od planiranih 1.600 letova, a upravitelj frankfurtskog aerodroma “Fraport” upozorio je na poremećaje.

Pogođeni su i aerodromi u Minhenu, Kelnu i Bremenu. Štrajk je obuhvatio i predškolske ustanove, službe za odvoz smeća i javna kupališta u nekoliko njemačkih pokrajina.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku poslodavcima”, rekao je Frank Bsirske, šef sindikata “Verdi”, najvećeg u Njemačkoj. On je dodao da sindikati očekuju ponudu za treću rundu pregovora kako bi se došlo do dobrog rješenja.

On je rekao da će sindikati eskalirati spor ako poslodavci ne iznesu ponudu naredne sedmice. Treća runda pregovora počinje 15. aprila.

“Verdi” je pozvao na povećanje zarada od šest odsto za 2,3 miliona radnika javnog sektora na saveznom i lokalnom nivou.

Njemačka savezna vlada i općine odbacile su taj prijedlog rekavši da bi ih to povećanje natjeralo da traže vanjske saradnike.

Štrajkovi, koji su počeli jutros u 5 sati trajat će do 18.00 sati.

Srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: