Odbor Evropskog parlamenta odlučio: Od 2020. za ulazak u EU trebat će odobrenje.

Svi koji budu putovali u zemlje Šengenskog sporazuma, a nisu građani ili rodbina državljana Evropske unije, morat će odgovarajućim tijelima podnijeti zahtjev za odobrenje.

Nakon što za taj papir uplate 10 eura, odgovor će dobiti u roku od 72 sata. Odluka bi trebala stupiti na snagu najranije 2020. godine.

To je siže stava Odbora za ljudska prava, pravdu i unutarnje poslove Evropskog parlamenta koji je jučer podržao ovakvu odluku. Kako je istaknuto, ne radi se o vraćanju viznog režima, već kontroli ulaska i izlaska u zemlje članice Šengena. To će se ostvarivati kroz novi sistem kontrole putovanja – ETIAS.

Ovaj se sistem još uvijek razvija, ali evropske institucije paralelno s time, provode proces donošenja odluka koje će pratiti njegov rad. Nakon što su nove mjere kontrole ulaska i izlaska iz Šengena izglasane u nadležnim tijelima Evropskog parlamenta, one će biti upućene Vijeću ministara EU na potvrdu.

Svaki stanovnik države koja nije u EU ili Šengenskom sporazumu, morat će aplicirati da bi dobio ulazak. Odobrenje koje stigne važit će tri godine ili dok vrijedi pasoš podnosioca. Mlađi od 18 i stariji od 60 godina, rodbina državljana EU, studenti i naučnici neće morati podnositi zahtjev za odobrenje ulaska u države Šengena.

Kako je pojašnjeno, onog momenta kada osoba podnese zahtjev za odobrenje ulaska, podaci iz pasoša bit će provjeravani kroz Informativni sistem Šengena, Bazu ulazaka i izlazaka iz EU, te Interpol i Europol, kako bi se utvrdilo da li je pasoš validan, ukraden, da li se za osobom koja je podnijela zahtjev traga iz bilo kog razloga i je li ona prijetnja po signurnost. Osim balkanskih, odobrenje će morati imati i stanovnici više od 50 država svijeta koji u EU ulaze bez vize.

 

(Dnevni avaz)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: