Od 1. jula 30 odsto jeftiniji roming u regionu

Građani država zapadnog Balkana od 1. jula moći će međusobno da telefoniraju u romingu po cijenama nižim za gotovo 30 odsto, što je početak primjene regionalnog sporazuma koji je potpisan u aprilu, piše “Politika”.

Prema sporazumu koji su potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH, cijene će u prvoj fazi biti smanjene za 27 odsto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Sporazumom su definisane maksimalne cijene poziva, poruka i prenosa podataka.

Tako minut razgovora neće moći da košta više od 0,19 eura, poruka najviše 0,059 eura, dok će maksimalna cijena za prenos podataka iznositi 1,18 eura po megabajtu.

Cijena rominga sa Albanijom biće niža čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila dio sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije za “Politiku” nisu mogli da navedu tačne cijene, niti da kažu da li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum.

Oni su potvrdili da je u toku izrada cjenovnika i da će građani prije početka primjene sporazuma biti obaviješteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

srna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: