Njemačkoj godišnje treba 400.000 doseljenika

Broj potencijalnih zaposlenika u Saveznoj Republici Njemačkoj će se, kao rezultat demografskog razvoja, u ovoj godini smanjiti za 150.000.

– Njemačkoj ponestaje radne snage. Narednih godina će biti puno dramatičnije, izjavio je šef Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele za minhenski list Süddeutsche Zeitung, prenosi DW.

Njemačka bi ovaj problem mogla riješiti obrazovanjem nekvalficirane radne snage i produženjem skraćenog radnog vremena onima koji to žele. Ali, prije svega – dovođenjem inozemne radne snage. To bi trebala odraditi nova savezna vlada nakon parlamentarnih izbora u septembru.

 Potrebno nam je 400.000 doseljenika godišnje. Dakle mnogo više nego proteklih godina. Od njegovatelja, preko instalatera klima-uređaja do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim sektorima, kazao je šef Savezne agencije za zapošljavanje.

Scheele je posljednjih dana konstantno ukazivao na lošu situaciju u obrazovanju radne snage.

– Mnogi potencijalni naučnici i poslodavci se jednostavno ne pronalaze, a ovaj trend se sve više zaoštrava. 31 posto osoba koje su se prijavile za obrazovanje je do sada bez mjesta u firmama, a 40 posto mjesta za obuku je nepopunjeno, zaključio je Detlef Scheele.

(DW)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: