Njemačka vapi za milion radnika

Čak milion i šezdeset i četiri hiljade slobodnih radnih mjesta nudi se ovog trenutka na njemačkom tržištu rada.

Prema podacima tamošnjeg Instituta za istraživanje tržišta rada, ovo je istorijski zapis, Njemačka nikada nije imala toliku potrebu za novim radnicima.
Njemački mediji navode kako su objavljeni podaci zapravo vjetar u leđa za one koji su odlučili da novi život potraže baš u Njemačkoj. Objavljena brojka, među ostalim, otkriva i drugu stranu “politike otvorenih vrata” koju je Angela Merkel sprovodila prema migrantima s Bliskog istoka i sjeverne Afrike, koji su također popunili pojedina radna mjesta. U poređenju sa prvim tromjesečjem prošle godine, na njemačkom tržištu rada je oko 4000 radnih mjesta više, piše Večernji list.

Od kandidata za posao očekuju se različite vještine, a najviše se traže informatičari, matematičari, elektrotehničari, zavarivači, metalski radnici, električari, ortopedi i njegovatelji. Zanimljivo je kako se za 64 odsto poslova traži završena zanatska škola, dok je za 13 odsto oglašenih poslova potrebno imati visoku stručnu spremu, odnosno završen fakultet. Za 20 odsto poslova nije potrebna nikakva edukacija.

Najtraženija zanimanja:

– informatičari

– matematičari

– elektrotehničari

– zavarivači

– metalci

– električari

– ortopedi

– njegovatelji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: