Njemačka pooštrila mjere za ulazak u državu, važit će za sve građane starije od 12 godina

Ministarstvo zdravstva Njemačke propisalo je nove mjere koje građani moraju ispunjavati od 1. augusta prilikom ulaska u ovu državu, a odnose se na testiranje kao i certifikate kojima će građani moći dokazati da su vakcinisani ili se oporavili od koronavirusa.

Prema novim mjerama, od 1. augusta 2021. godine sve osobe starije od 12 godina morat će predočiti važeći certifikat o tome da li su negativni na koronavirus, da li su prebolovali koronavirus ili su vakcinisani protiv ovog virusa.

Iako su se ovi certifikati do sada odnosili samo na građane koji u Njemačku dolaze avionom, od 1. augusta ove mjere važit će i za cestovni, željeznički i drugi saobraćaj. Dakle, od sada će se ovo pravilo primjenjivati na sve vrste ulaska u Njemačku.

Zašto se ponovo mijenja propis o ulasku?

Kako se navodi na stranici Ministarstva zdravstva Njemačke, Savezna vlada se odlučila na uvođenje dodatnih mjera prilikom ulaska u zemlju kako bi se smanjio rizik od infekcija u ovoj državi.

“Uz vakcine je lakše putovati. Svi useljenici koji imaju više od 12 godina moraju biti u mogućnosti dostaviti jednu od potvrda koje će se od sada tražiti na granicama”, saopćili su iz ministarstva.

Je li brzi test dovoljan za obavezno testiranje pri ulasku?

Ministarstvo zdravstva Njemačke naglasilo je na zvaničnoj stranici kako brzi antigenski test jeste dovoljan i prema novim pravilima za ulazak u državu. Građani u Njemačku mogu ući s negativnim rezultatom PCR ili brzog antigenskog testa. U slučaju antigenskih testova, on može biti star najviše 48 sati, a PCR testovi 72 sata.

Kada je riječ o djeci mlađoj od 12 godina, prema novim mjerama Ministarstva zdravstva Njemačke nije potreban nikakav ranije navedeni certifikat za ulazak u Njemačku.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: