Njemačka kompanija BioNTech zatražila hitno odobrenje svoje vakcine za koronavirus

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech podnijela je zahtjev vlastima za ubrzani postupak odobrenja svoje vakcine BNT162b2 protiv koronavirusa.

Kako je uglednom njemačkom listu FAZ izjavio direktor kompanije Ugur Sahin on je sasvim siguran da će i treća faza kliničkog ispitivanja vakcine proći bez problema.

“Vjerujem da imamo jako dobrog kandidata za vakcinu, ali moramo zajednički raditi na unapređenju proizvodne infrastrukture koja bi omogućila da ono postane globalno dostupno, odnosno da ga svatko ko želi može i dobiti”, kazao je on.

Ova kompanija vakcinu razvija u saradnji s globalnim farmaceutskim gigantom Pfizerom te je u svrhu povećanja proizvodnih kapaciteta kupila pogon u njemačkom gradu Marburgu od švicarskog Novartisa.

Ondje radi 300 visokokvalificiranih stručnjaka, navodi se, uz informaciju da bi se tamo uskoro mogao stvoriti najveći svjetski pogon za proizvodnju vakcine. Plan je BioNTecha ove godine je proizvesti sto milijuna doza, a do polovine 2021. još 250 miliona, da bi se zatim za nekoliko godina kapacitet povećao na 750 milion doza godišnje.

U ovu vakcinu uložili su i SAD i EU, a inicijalna američka narudžba je sto miliona doza uz opciju još 500 miliona, dok je EU naručio 200 miliona s opcijom za još sto miliona, prenosi Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: