Na prelazak granice čeka se dva sata, Slovenci ne odustaju od kontrola

Zbog pojačanih kontrola koje se sprovode u skladu sa izmijenjenom šengenskom uredbom, na graničnim prelazima između Hrvatske i Slovenije danas su zabilježene velike gužve, pa se na prelazu Bregana na ulazak u Sloveniju čeka oko dva sata.

Hrvatska policija je saopštila da je povećala broj službenika na prelazima jer procjenjuje da će u Sloveniju danas ući oko pola miliona putnika koji se poslije uskršnjih praznika vraćaju u zemlje centralne i zapadne Evrope.

Na prelazu Macalj je pojačan promet automobila na izlazu iz Hrvatske, gdje se čekalo više od pola sata, a veće gužve očekuju se do kraja dana, prenijeli su hrvatski mediji.

Velike gužve zabilježene su i u petak 14. aprila kada je na graničnom prelazu Bregana, na izlazu iz Slovenije ka Hrvatskoj, stvorena kolona vozila duga više od 10 kilometara, pa se na ulazak u Hrvatsku čekalo od četiri do pet sati.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je ranije da ta zemlja mora da istraje na sprovođenju striktne kontrole ukoliko želi da ostane u šengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, zavisno od stanja na graničnim prelazima.

Mjere pojačane kontrole spoljnih granica, te promjene propisa o šengenskoj granici, uvedene su kao reagovanje na terorističke prijetnje u Evropi u posljednje dvije godine, ali i zbog mogućeg povratka islamističkih boraca sa sirijskog ratišta, jer su mnogi od njih državljani nekih zemalja EU.

NN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: