Jake sniježne padavine uzrokovale probleme u Sloveniji i Hrvatskoj (FOTO)

Sniježne padavine su uzrokovale znatne probleme u odvijanju saobraćaja u glavnom gradu Slovenije Ljubljani, a Saobraćajni informativni centar upozorio je vozače da ne kreću na put bez zimske opreme.

Zatvoreni su putevi preko Korenskog sedla i Vršičkog prelaza, na putevima preko Ljubelja i Jezerskog, obavezni su lanci.

U saobraćajnom i informativnom centru upozoravaju da zbog obilnog snijega očekuju prometne nesreće, vrlo usporeno odvijanje saobraćaja, zagušenje na putevima na kojima saobraćaju kamioni i duže vrijeme putovanja. Oni savetuju vozače da ne idu na cestu bez velike potrebe. U suprotnom, trebalo bi da prilagode vožnju uslovima puta i da obezbijede adekvatnu zimsku opremu.

Visina snijega u najvišim dijelovima Slovenije mogla bi iznositi do 40 centimetara, a u centralnom dijelu zemlje oko 25 centimetara, javila je Agencija za životnu sredinu Slovenije, piše Agencija Anadolija.

Također, dijelove Hrvatske već je tokom prijepodneva zahvatila velika promjena vremena.

U Gorskom Kotaru, Lici i dijelovima sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske već pada gusti snijeg, zbog čega povremeno dolazi i do problema u prometu, piše Index.

Kako javlja istramet, na autocesti A6 prema Zagrebu zbog snijega se vozi otežano, jednim trakom. HAK upozorava da su kolnici mokri i skliski od kiše u Istri, sjevernom primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada susnježica. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Lici, ima je i na autocestamai A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo 2 i Kikovica i A1 između čvora Bosiljevo-tunel Mala Kapela.

Snijeg je već prijepodne zabijelio dijelove Međimurja i Zagorja, padao je u Varaždinu, Bednji i na Sljememu, gusti snijeg zabijelio je i Karlovac i Zagreb. Tijekom dana se očekuje još više snijega i to u većem dijelu kopnene Hrvatske, a ponegdje će se stvarati i snježni pokrivač.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: