Facebook, Instagram i WhatsApp nakon šest sati prekida ponovo rade

Društvene mreže Facebook, Instagram i aplikacija za komunikaciju WhatsApp nakon šest sati ponovo su u funkciji korisnicima širom svijeta uz manje poteškoće.

Najpopularnije društvene mreže pale su sinoć iza 17 sati, a stručnjaci za cyber kriminal su prokomentalisali da je do pada došlo kada se Facebook obrisao iz “adresara” interneta, odnosno, da su problemi nastali oko glavnog DNS-a.I dalje nije zvanično poznato koji je tačan uzrok prekida u radu.

Korisnici širom svijeta prijavili su smetnje na ovim društvenim mrežama, a posebne poteškoće zabilježio je i Mark Zuckenberg koji je za samo nekoliko sati izgubio dionice vrijednosti sedam milijardi dolara. Problem su imali i uposlenici Facebooka koji nisu mogli ući sa svojim propusnicama u sjedište kompanije pa se sumnja da su serveri Facebooka bili pod hakerskim napadima.

Bivši uposlenik CIA-e i američki zviždač Edward Snowden je prekid rada Facebooka, Instagrama i WhatsAppa dočekao s radošću.

“Facebook, WhatsApp i Instagram u isto vrijeme padaju. Čini se da je lako razumljiv i popularan primjer zašto razbijanje određenog monopola na barem tri dijela možda nije loša ideja”, napisao je na Twitteru.

Šalu na račun pada Facebooka uputio je i Twitter koji je u poruci svijetu napisao “Pozdrav, doslovno svima”.

Za sada još uvijek nije poznato što se dogodilo sa najvećom društvenom mrežom te šta je uzrok višesatnog prekida rada, ali na oduševljenje svih korisnika Facebook, Instagram i WhatsApp su online.

Do potpune normalizacije moguće je da korisnici imaju manje poteškoće kod slanja poruka, a sve bi se trebalo normalizovati u narednim satima.

Podsjetimo, ovo je najduži prekid rada ovih društvenih mreža zabilježen u proteklim godinama.

„Svim ljudima i kompanijama širom svijeta koji ovise o nama, žao nam je zbog neugodnosti uzrokovanih današnjim ispadom na našim platformama“, poručili su jutros iz kompanije Facebooka.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: