Europska komisja: Povećanje cestarina za vozila koja najviše zagađuju!

Europska komisija odobrila je standard koji će pojedinim zemljama omogućiti primjenu naplate cestarine na temelju emisije CO2. O tome se prvi put razgovaralo 2018. godine s prvom studijom, a sada je Europska komisija donijela konačnu odluku o skupljoj naplati cestarine za automobile koji najviše zagađuju okoliš. Ovaj je standard prvotno bio predviđen samo za teška vozila, ali proširen je i na privatna vozila te će biti spreman za uporabo do kraja 2022. godine.

Prema direktivama Europske komisije, nova uredba o cestarinama na autocestama omogućit će povećanje cijena na naplatnim kućicama za modele s višim vrijednostima CO2, a istovremeno nagrađivati ​​hibridne i električne automobile.

Međutim, zakon koji je odobrio Bruxelles nije obavezan za različite države članice Unije, ali je zapravo podloga vladama da donesu tarife za autoceste koje također uzimaju u obzir emisije automobila. Odluka također predviđa da se maksimalni popust od 75% može primijeniti na čišće modele, poput električnih vozila.

(federalna.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: