Danas se obilježava Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obilježava se diljem svijeta 22. aprila s ciljem poticanja i uključivanja stanovnika u rješavanje okolišnih problema, uspostavljanja održivog razvoja i kvalitete životne sredine.

Ideja obilježavanja Dana planeta Zemlje prvi put je predstavljena 1969. godine, a službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje je ‘Kraj plastičnom onečišćenju’, s ciljem pružanja informacija o održivom gospodarenju otpadom, te poticanjem stanovništva na promjene u ponašanju.

Dan planeta Zemlje obilježava se širom svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po okoliš. Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: